През януари 2012 г. Нюйоркската прокуратура обвинява трима банкери от поделението в Цюрих на най-старата швейцарската банка "Вегелин" (Wegelin) в подпомагане на американски граждани при укриване на данъци. През февруари с.г. САЩ подават иск в съда срещу банката за укриване на 1,2 милиарда долара на американски граждани от данъчните служби. Според американските данъчни закони гражданите на САЩ са длъжни да декларират всичките си авоари над 10 000 долара, както в страната, така и в чужбина. След като банка "Вегелин" се признава за виновна в подпомагане на американски граждани в укриване на данъци, тя прекратява дейността си.

"Вегелин", чиято централа е била в малкия град Сен Гален, е започнала дейността си през 1741 година или 35 години преди САЩ да обявят независимостта си и е имала клонове само в Швейцария.

Ето събитията, довели до закриването на банка "Вегелин".

Нюйоркската прокуратура обвини трима швейцарски банкери в подпомагане на американски граждани при укриване на данъци за $1,2 милиарда

На 4 януари 2012 г. Нюйоркската прокуратура предяви обвинения срещу трима швейцарски банкери - Майкъл Берлинка, Урс Фрай и Роджър Келер - за това, че са помогнали на американски граждани да укриват данъци за 1,2 милиарда долара, предаде ИТАР-ТАСС.

Обвинителното заключение по делото е изпратено във федералния съд в южния окръг на Ню Йорк.

По данни на прокуратурата Берлинка, Фрай и Келер, работейки в швейцарска банка, която не се посочва поименно, предложили на редица американски граждани да вложат в нея средства по тайни сметки, за да укрият активи от властите в САЩ. Според американското данъчно законодателство гражданите на страната са длъжни да декларират всички авоари включително и в чужбина.

Укритите средства, които прокуратурата твърди, че са 1,2 милиарда долара, са постъпили в банката през периода 2008 - 2009 година, когато правителството на САЩ обвини редица швейцарски банки, включително и най-голямата - Ю Би Ес (UBS) - в укриване на данни за американски граждани, прехвърлили средства в Швейцария с цел да не плащат данъци. По силата на постигнато споразумение Ю Би Ес се съгласи през 2010 година да посочи имената на 4000 такива лица и да плати глоба от 780 милиона долара, припомня ИТАР-ТАСС.

По данни на Нюйоркската прокуратура банкерите, срещу които са били повдигнати обвинения, са действали с цел да привлекат тези американски клиенти на Ю Би Ес, които напуснали швейцарската банка поради опасения да не бъдат привлечени под отговорност в САЩ. Финансистите убеждавали клиентите си, че американските власти няма да получат информация за техните сметки, защото представляваната от тях институция по традиция зачита банковата тайна, за разлика от Ю Би Ес, няма филиали извън Швейцария и следователно е защитена от натиск от американското правосъдие.

По данни на следствието обвиняемите живеят в Швейцария. Ако те бъдат признати за виновни, според американските закони те могат да получат присъди до пет години затвор.

***

Най-старата швейцарска банка се призна за виновна за заобикаляне на данъчни закони на САЩ

Банка "Вегелин" (Wegelin), най-старата частна банка в Швейцария, се призна за виновна по обвинение, че е помагала на богати американци да заобикалят данъчните закони на САЩ, укривайки поне 1,2 млрд. долара в офшорни банкови сметки, предаде на 3 януари 2013 г. Ройтерс.

"Вегелин" е първата чуждестранна банка, привлечена под отговорност от американските власти в новата история. Обвинението, което бе оповестено през февруари 2012 година, разтърси швейцарския банков свят.

Според постигнатото споразумение банката ще плати 57,8 млн. долара, включващи обезщетение от 20 млн. д. за укритите данъци, 15,8 млн. д. компенсации заради свързани печалби, получени между 2002 - 2010 г., и 22,05 милиона долара глоба.

Присъдата по делото трябва да бъде произнесена на 4 март с.г.

Тъй като "Вегелин" няма клонове извън Швейцария, за да управлява парите на клиенти от САЩ, е използвала съответните банкови услуги на банка Ю Би Ес (UBS) - стандартна банкова практика.

След обвинението, създадената през 1741 година банка "Вегелин" на практика се разпадна, изтъква Ройтерс.

***

"Вегелин" прекратява дейността си, след като призна, че е помагала на американски граждани да укриват данъци, съобщиха на 4 януари 2013 г. Би Би Си и Ройтерс.

Банката се споразумя с американските власти да плати глоби от 57,8 млн. долара (44 млн. евро), признавайки че е помогнала на около 100 богати американци да укрият поне 1,2 млрд. д. в офшорни сметки.

След като глобите бъдат платени, "Вегелин" ще спре да работи като банка, съобщи финансовата институция. Така тя стана първата чуждестранна банка, признала се за виновна в заобикаляне на данъчните закони на САЩ, отбеляза Би Би Си.

През февруари 2012 г. тя бе и първата чуждестранна банка, която американските власти привлякоха под отговорност, а след това обвиниха в бягство от правосъдието, след като нейни изпълнителни директори не се явиха пред американски съд. Банката твърдеше, че тъй като има клонове само в Швейцария, е обвързана само с по-либералните швейцарски банкови закони.

Не се знае дали банката е била задължена да оповести имена на американските си клиенти, които са имали тайни банкови сметки, посочи бивш прокурор, участвал в разследвания и срещу други швейцарски банки, отбелязва тогава Ройтерс.

Говорител на министерството на правосъдието на Швейцария е отказал коментар.

Все още не е решена съдбата на тримата банкери от "Вегелин" - Михаил Берлинка, Урс Фрай и Роджър Келер - които бяха привлечени под наказателна отговорност през януари миналата година, като след това обвиненията бяха насочени и към банката. Делата срещу тях са висящи.

След обвиненията "Вегелин" бързо сви бизнеса си, най-вече като продаде активите си извън САЩ на регионалната швейцарска банка "Райфайзен" (Reiffesen gruppe).