Управителят на централната банка на Турция бе сменен днес с указ на президента Реджеп Тайип Ердоган, предаде ДПА, цитирана от БТА.

На мястото на Мурат Четинкая, който управляваше централната банка от април 2016 г., ще бъде поставен неговият заместник Мурат Уйсал, се казва в указа, без да се посочват официално причините за смяната.

Банката беше подложена на натиск от Ердоган да намали лихвите противно на призивите на пазарите да ги увеличи, за да овладее изключително високата инфлация.

Банката запази основната си лихва на ниво 24 на сто от септември, когато тя бе увеличена с 625 базисни пункта.

Ердоган заяви, че е изгубил търпение заради високите лихви.

Отстраняването на Четинкая се извършва на фона на спекулации в турските медии, че той може да бъде сменен заради отказа си да намали лихвите, както настоява правителството на Ердоган.

Турската икономика навлезе в рецесия в края на миналата година. Тя излезе от рецесията през първото тримесечие на тази година, но се сви с 2,6 процента в сравнение с предходната година, според данни на турския статистически институт.

Инфлацията намаля до 15,7 на сто през юни от 18,7 на сто през май.

Банката ще продължи "независимо" да прилага монетарната си политика за постигане на "главната цел - стабилност на цените", заяви днес новият управител на централната банка Уйсал в съобщение, публикувано на сайта на банката.

Централната банка свиква на 25 юли месечна среща за определяне на монетарната си политика.

Основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ разкритикува остро решението на Ердоган като нарушаващо независимостта на централната банка. "Централната банка на Турция е станала заложник на (президентския) дворец", заяви говорител на НРП.