Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Иш банкасъ - една от най-големите турски банки, ще премине под контрола на хазната, съобщи Агенция "Франс прес".

 В Иш банкасъ основната опозиционна партия, Народнорепубликанската, има дял от 28 процента, 

"С позволението на Аллах Иш банкасъ ще стане собственост на хазната. Ако Аллах позволи, парламентът ще вземе това историческо решение", заяви турският президент в реч пред парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието в Анкара.

Иш банкасъ, чието пълно име е Тюркийе иш банкасъ, е създадена през 1924 г. от основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк. Ататюрк е завещал акциите си на своята партия - Народнорепубликанската партия, която днес притежава дял от 28 процента от банката и назначава четирима от 11-те членове на Управителния съвет.

 

 

 

Малко над 40 процента от акциите на банката принадлежат на банковия пенсионен фонд, а оставащите близо 32 процента се търгуват публично.

В отговор на въпроси на журналисти след речта Ердоган не уточни подробности за начина на предвижданото поемане на контрол върху банката от хазната. Ердоган многократно се е обявявал против участие на политическа партия в капитала на една банка, припомня АФП.

За момента все още не е ясно дали тази мярка ще означава официална национализация на банката, но преминаването на частни акции към държавата всъщност е точно това. Народнорепубликанската партия твърдо се съпротивлява на прехвърляне на нейните дялове към хазната, като призовава "да се зачита завещанието на Ататюрк" и подчертава, че партията не печели пари от тези акции.

Според Иш банкасъ дължимите на НРП дивиденти директно се прехвърлят на Института за турски език и на Института за история на Турция в съответствие със завещанието на техния основател.

Изказването на Ердоган е довело до спад на акциите на банката - в 11 часа по Гринуич е отчетен спад от 1,2 процента на акциите Изявлението на Ердоган е направено в момент, когато турските банки са отслабени от недоверието на инвеститорите към икономическата политика на Анкара и от спада на турската лира, която загуби 30 процента от стойността си спрямо долара миналата година.

През септември Ердоган призова за прехвърляне към хазната на акциите на НРП, която определи това като политическа маневра.

Партията на справедливостта и развитието няма достатъчно места в парламента, за да постигне прехвърляне на дяловете на НРП към хазната. За това тя ще има нужда от подкрепата на своя партньор от предизборната коалиция - Партията на националистическото действие, която е твърдо кемалистка.