Системата "бонус-малус" при изчисляване на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" е морално остаряла, няма да подобри пътната обстановка в България, а единствено ще облагодетелства застрахователите. Това заяви пред БНР Йонко Иванов от Съюза по авто и мото подготовка.

Предложената от изпълнителната власт система предвижда цената на застраховката да се повишава от различните провинения на шофьорите. По темата започва обществено обсъждане.

Според Иванов, водещият принцип няма да е "бонус", а "малус".

"Вместо да подобри поведението на водачите и по-малък брой на загиналите, тя цели да ощети шофьора, който невинаги е виновен", заяви Иванов, който неколкократно даде пример, че застраховката ще се повиши за шофьори, които говорят по телефона, но такива мерки не засягат фактическите участници в ПТП-та.

Той допълни, че в Европа системата работи на базата на рискови групи - най-млади и най-възрастни шофьори, които плащат по-голяма застраховка. Иванов обаче допълни, че и на Запад методът на изчисляване е морално остарял.

"Пистолетът никога не стреля сам. Някой го натиска. Ние наказваме пистолета. Ние наказваме автомобила, а не водачът", смята Йонко Иванов.

Той изрази съмнение и към притесненията на застрахователите, че за тях ще стане непосилно да изплащат обезщетения заради решение на Върховния административен съд, което отвори пътя повече близки на загинали на пътя да имат право на компенсация.

"Защо се качи застраховката ("Гражданска отговорност") на 400 лева? Откакто влезе решението на ВАС има ли влязла в сила полица за обезщетение над 1 милион лева за някой от всичките тези хода, за които се нададе вой, че трябва да бъдат обезщетени? Или просто застрахователите им се намали малко печалбата и те надигнаха вой до небето, за това как да си напълнят паничката, която малко ще се изпразни", коментира Иванов и допълни, че не е правилно да се повишава застраховката за учебни автомобили, които не са отговорни за много инциденти.

Той допълни, че повишаването на цените на застраховките и евентуалното влизане на системата ще доведе до социално напрежение.