Твърдението, че международна схема за изпиране на пари, организирана от бившата голяма руска банка "Тройка диалог", е дала възможност да пренасочват средства от Русия и да се заобикалят местните ограничения, така формулирано, означава, че тези мерки са наложени на банки, помагали да се ощетява руската държава. Това обаче е само малък абзац от огромния пъзел на глобалното противопоставяне САЩ-Русия. Това коментира финансовият анализатор Петър Илиев в студиото на телевизия "Блумбърг".

"След като вариантът на САЩ и нейните съюзници с ниските цени на петрола не успя да угаси амбициите на Русия за имперска сила, се започна директно да се блокират паричните потоци, през които може да се финансира руската икономика", допълни той.

Според него, става въпрос за 9 млрд. долара, но тази сума не е нещо грандиозно спрямо сумата от 200 млрд., за която преди не повече от половин година беше обвинена Danske Bank, и по-специално естонският й клон.

"Всички големи европейски банки от първите 500, които са посредници за доларови кореспондентски сметки, ще са потърпевши. Това означава, че имената им ще бъдат намесени там именно с цел те да ограничат потока на разплащания на руски компании през кореспондентските си договори сметки", смята финансовият анализатор. Той добави, че те не вършат по-различни операции от тези на американските банки, с тази разлика, че американските банки ги наблюдава директно американското правителство по патриотичния закон.

"Когато се констатира от американското разузнаване, че през определена банка минават повече от 20 млрд. разплащания на руски фирми, макар и да не са директно руски фирми, но квазиоперации, обслужващи руския оборот, напълно легален - доставка на стоки, услуги, и т.н., започват да се раздават големите шамари със страшната констатация от съмнение за пране на пари. Това създава невероятен репутационен риск за банките. Аз съм сигурен, че и Commerce Bank, и Deutsche Bank, всички ще бъдат намесени", каза Илиев.