Европейската комисия наложи глоби на обща стойност 28 милиона евро на Crеdit Suisse, Crеdit Agricole и Bank of America Merrill Lynch*, защото години наред са имали споразумение с цел изкривяване на конкуренцията на пазара на облигации, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Deutsche Bank също е замесена в споразумението, но е разкрила деянието пред европейските власти и няма да бъде санкционирана.

Разследването на комисията е започнало през август 2015 година, но датите, на които е прилагана договорката, не се уточняват.

Еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер разкри, че трейдъри на тези банки са се споразумели по стратегии за преговаряне, разменяли са чувствителна информация и са се координирали за цените.

Споразумението, продължило пет години, е нанесло щети на финансовите пазари и днешното решение изпраща ясно послание, допълва Вестагер, цитирана в комюнике.

Трейдърите се познавали лично и се свързвали в дискусионни форуми на терминали на Bloomberg, за да споделят редовно помежду си промени в начина им на преговаряне, информации от търговско естество, както и да се координират за цените, обявявани на техните клиенти или на пазара като цяло, подчертава комисията.

Разследването е обхванало суверенни облигации и дългови книжа на агенции в доларово изражение. Въпросните облигации са така наречените SSA облигации - дългови ценни книжа, емитирани от супранационални институции като Европейската инвестиционна банка (такива са още Световната банка, МВФ, ЕЦБ, и др. международни институции - б.р.), правителства и агенции.

Bank of America Merrill Lynch е глобена с 12,6 милиона евро, Crеdit Suisse - с 11,9 милиона евро, а Crеdit Agricole - с близо 4 милиона евро.

Deutsche Bank се е отървала от глоба от 21,5 милиона евро.

Комисията може да налага глоби до 10 процента от годишния оборот на всяка банка в случай на картелно споразумение.

*Merrill Lynch & Co. е предишното име на известната инвестиционна компания на Уолстрийт. След придобиването й от Bank of America (BAC) през 2009 г., компанията стана известен просто като "Merrill" и работи като подразделение за управление на активите на Bank of America.