Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и УниКредит Булбанк подписаха днес гаранционно споразумение за 60 млн. евро, което се очаква да осигури нови заеми за близо 200 млн. евро в подкрепа на български предприятия, засегнати от последиците от пандемията от COVID-19.

Програмата се осъществява с подкрепата на Европейския гаранционен фонд и дава възможност на УниКредит Булбанк да отпуска изгодни заеми за финансиране на оборотния капитал, нуждата от допълнителна ликвидност или текущи и нови инвестиции, както и планове за разширяване, съобщиха от банката. Финансовите средства ще бъдат предоставяни на предприятия в цяла България, чиито области на дейност съответстват на мисията и целите на ЕИБ, сред които са иновациите, околната среда и подкрепата за малки и средни предприятия.

"МСП са гръбнакът на нашата икономика. Ето защо осигуряваната подкрепа чрез изгодно и гъвкаво финансиране по време на пандемията от COVID-19 е от решаващо значение за съхраняване на работни места и стимулиране на икономическия растеж и благоденствие", каза Лиляна Павлова, вицепрезидент на ЕИБ.

Досега Групата на ЕИБ е одобрила десет операции по линия на Европейския гаранционен фонд, които се очаква да привлекат над 1,1 млрд. евро инвестиции в българската икономика. Изключително съм радостна, че заедно с УниКредит Булбанк - наш дългогодишен партньор, днес обявяваме тази операция, която ще спомогне за икономическото възстановяване и заетостта в цяла България, отбеляза Павлова.

Прогнозите на нашите експерти показват, че икономиката на страната се възстановява и прогнозите са България да приключи 2021 г. с над 4 на сто ръст на БВП, каза на свой ред Цветанка Минчева, председател на УС и главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

С подписаното днес споразумение ще можем да предложим на нашите клиенти нов инструмент за подкрепа на техните инвестиционни планове и по този начин да подпомогнем икономиката като цяло, добави Минчева.