Милиардерът Джордж Сорос прогнозира нова глобална финансова криза за света. Като основни причини той посочи поскъпването на щатския долар и изтичането на капитали от развиващите се пазари, съобщи "Блумбърг".

Най-силно от финансовата буря ще бъде засегнат Европейския съюз, смята Сорос. Той сочи и три ключови проблема за Брюксел- бежанците, териториалната дезинтеграция и политиката на икономии, предизвикана от трудната икономическа ситуация в Европа.

"Европейският съюз се намира в екзистенциална криза. Всичко се разви не по прогнозите", каза известният инвеститор. Той бе категоричен, че излизането на САЩ от сделката с Иран и проблемът с митата, наложени от Белия дом нанасят загуби на европейската икономика и най-вече на Германия.

Джордж Сорос посочи като вариант за избягване на проблемите в ЕС неговата радикална трансформация, в това число и неприемането на нови членове на еврозоната. Според него, за държавите, приели еврото има сериозни нерешени проблеми. Що се отнася до бежанците, Сорос препоръчва Европа да изготни "План Маршал" за Африка, за да намали потока от този континент към европейските държави.