Еврото претърпя двоен удар, веднъж от горещите данни за работните места в САЩ в петък, и втори от политическата несигурност в Европа. "Това увеличава натиска върху валутата, след като ЕЦБ стартира своя цикъл на облекчаване миналата седмица, докато Фед засега отлага намаляването на лихвените проценти." Това е мнението Чару Чанана, ръководител на валутните анализатори в Saxo Bank.

Какво ни каза валутният пазар

Еврото падна рязко в понеделник, ударено от политическата несигурност, след като френският президент Еманюел Макрон свика предсрочни парламеентарни избори, след тежката загуба на неговата либерална партия от крайната десница на изборите в страната за Европейски парламент в неделя. В същото време щатският доларе е стабилен преди заседанието на Федералния резерв по-късно през седмицата.

Доларът беше подкрепен от по-силния от очакваното доклад за работните места в петък, който охлади очакванията за намаляване на лихвените проценти и вече се предполага, че на централната банка на САЩ може да отнеме време, за да започне своя цикъл на намаляване на лихвите тази година.

Еврото се понижи с 0.42% до 1.0755 долара, достигайки едномесечно дъно, след като Макрон пое риск с предсрочни избори, за да се опита да възстанови властта си. Европейската централна банка определи в петък следобед, 7 юни, референтен курс на еврото от 1.0898 долара.

Евроскептичните националисти постигнаха най-голямата си победа в неделя, показват обобщени предварителни данни, въпреки че центристките, либералните и социалистическите партии запазват общо мнозинство не само във Франция, но и в Европейския парламент.

Еврото се понижи с повече от 2.5% спрямо долара от началото на годината, като падна до най-ниското си ниво от август 2022 г. спрямо паунда и отслабна с 0.2% спрямо йената.

Европейската централна банка намали с 0.25% трите си основни лихви, но не предложи сигурни послания за перспективите за паричната политика, като се има предвид, че инфлацията все още е над целта от 2%.

Пазарите в Китай, Хонконг, Тайван и Австралия са затворени за празници.

Доларовият индекс, който измерва щатската валута спрямо шестте основни конкуренти, се повиши с 0.18% до 105.25 пункта, след като достигна почти едномесечен връх от 105.30 по-рано през сесията.

Данните от петък показаха, че свободни работни меска в неселскостопански сектор са се увеличили с 272 000 миналия месец, докато очакванията на анкетираните от Ройтерс специалисти бяха за 185 000.

Сега пазарите оценяват на 36% възможността Фед да намали тази година основаната си лихва в сравнение с близо 50% за поне две намаления - преди данните за работните места.

Шансовете за намаление на лихвите през септември сега са приблизително 50% от около 70% в четвъртък. Федералният резерв се събира във вторник и сряда и се очаква да остави лихвите непроменени.

Инвеститорите ще следят с повишено внимание коментарите на председателя на Фед Джером Пауъл и дали има промени в икономическите прогнози. Данните за инфлацията в САЩ също трябва да бъдат публикувани в сряда.

Централната банка на Япония (BoJ) трябва да проведе двудневната си среща за паричната политика в четвъртък и петък, като се очаква да поддържа краткосрочните лихвени проценти в диапазона 0-0.1%.

Ройтерс съобщи миналата седмица, че членовете на борда на BоJ обмислят начини да забавят купуването на облигации и може да предложат нови мерки, за до подкрепят националаната си валута. Японската йена се понижи с 0.24% до 157.12 йени в понеделник и остава близо до 34-годишното дъно над 160 йени за долар, достигнато в края на април, което накара японските власти да похарчат около 9.8 трилиона йени (62.46 милиарда долара) за валутна интервенция, за да я подкрепят.

Британският паунд се повиши с 0.09% до 1.2712 долара, след като достигна 1.2700 долара, най-ниската си стойност от седмица по-рано през сесията.

*Валутните курсове са актуални към 09:30 часа българско време, източници Ройтерс и Trading Economics.