"Дойче банк" (Deutsche Bank ) отчете през последното тримесечие на миналата година изненадващо голяма загуба от 1,5 млрд. евро, което доведе до загуба за цялата 2019-а година в размер на 5,3 млрд. евро (при печалба от 341 млн. евро през 2018-а) в резултат на високата цена от провежданото преструктуриране на водещата германска финансова институция.

 

Очакванията на финансовите пазари бяха за по-скромна загуба от 1 млрд. евро през четвъртото тримесечие и от 5 млрд. евро в рамките на изминалата година.

След провалените през миналата година преговори за сливане с нейния конкурент "Комерцбанк" (Commerzbank), "Дойче банк" предприе смел план за преструктуриране на стойност 7,4 млрд. евро, включващ съкращения на 18 000 работни места до 2022-а година, закриване на някои поделения и основен ремонт в банковия мениджмънт.

Приходите на "Дойче банк" за последното тримесечие се свиха с 4% спрямо година по-рано до 5,3 млрд. евро, като в рамките на цялата 2019-а година нейните приходи се понижиха с 8% до 23,2 млрд. евро. Целта на банката е да постигне приходи от 24,5 млрд. евро до 2022-а година.

Изпълнителният директор Кристиан Севинг заяви след представянето на банковия финансов отчет: "Новата ни стратегия набира скорост. Стабилизирането на приходите през втората половина на 2019 година и постоянната ни дисциплина по отношение на разходите допринесоха за по-добри оперативни резултати, отколкото през 2018 година. Нашият клиентски бизнес се развива добре. Със силната ни капиталова позиция и коефициент на базовия собствен капитал от първи ред (Common Equity Tier 1) от 13,6%, ние сме силно уверени, че можем да финансираме нашата трансформация със собствени ресурси и да се върнем по пътя на растежа".

Въпреки слабите финансови резултати акциите на Deutsche Bank AG на борсата във Франкфурт успяха да заличат първоначален силен спад с над 4% към 7,62 евро за една акция и вече се търгуват към вчерашните нива на затваряне около 8,0 евро.