"Как да обединим сили, за да насочим комбинираните си ресурси на точното място така, че да достигнат и до най-малките общини и фирми. Когато говорим за големите цели на Зеления преход и големите решения в зелената трансформация, е важно да знаем, че когато ресурсите и множество проекти, които очакват финансиране, са налице, скоростта е много важна и всяко забавяне може да струва много. Ето с повишаването на цените на енергията онези общини и предприятия, които изготвиха проектите си за енергийна ефективност, за улично осветление или взеха други мерки, се оказаха с една голяма стъпка напред."

Това са думи на Надя Данкинова - изпълнителен директор на Фонд ФЛАГ, споделени на дискусията в панел "Финансови инструменти за справедлив преход" по време на международната конференция "Зелената сделка - иновации, инвестиции и справедлив преход", която бе организирана от Dir.bg и 3eNews.

Модераторът на панела Илия Лингорски попита Надя Данкинова как големите цели на Зеления преход, необходимото знание за него, се пренасят към малките и по-големи региони, където реално трябва да се случат дейностите по прехода.

Нека в началото отбележим, че дейността на Фонд ФЛАГ се развива в подкрепа по три направления: на българските общини; на сдружения или асоциации на общини (включително асоциации по ВиК); на дружества с общинско или със смесено държавно-общинско участие.

Фонд ФЛАГ е създаден като инструмент на държавна политика за регионално развитие през 2007 г.

"През годините Фондът доказа как големите послания, цели и многото милиарди, които изглеждат някак недостижими, в крайна сметка стигат и до най-малките общини и потребителите в тях, до регионите, включително до малките дружества, с които Фондът работи", допълни Надя Данкинова.

"За тези 15 години с един скромен собствен капитал показахме как привличайки партньорствата на търговските банки, на международните финансови институции, може да се създаде един оборотен капитал, който да достигне до 220 от общо 265 общини, наши клиенти", каза още изпълнителният директор.

За тези години Фондът е осигурил финансиране за повече от 2 млрд. лева, с които са реализирани проекти за повече от 7,5 млрд. лева. Това показва как партньорството във финансите, добре структурирано и подкрепено от правителствата през годините, може да изпълни своята роля.

Фонд ФЛАГ предоставя кредити на крайни получатели, които подготвят или изпълняват проекти, финансирани със средства на Европейския съюз или други донорски програми.

"И така станахме първия посланик на това местните власти и частните фирми да започнат да работят с комбинирано финансиране и да стигнат до важния извод, че не само грантовете са това, с което можем да работим", подчерта Надя Данкинова.

Фонд ФЛАГ и ЕИБ, с подкрепата на Фонда на фондовете, създадоха през 2020 г. Българска инвестиционна и координационна платформа за градско развитие. Само за 6 месеца бе договорен ресурс от 120 млн. лева - в 31 проекта, като 40% от това финансиране е насочено изцяло за зелени инвестиции, отбеляза изпълнителният директор на Фонд ФЛАГ.

"С тази платформа насърчихме българските местни власти, различни държавни дружества да реализират проекти с елементи на енергийна ефективност - дейности, свързани със Зеления преход. Защото вярвам в това, че за да стигнем до големите поставени цели, всеки един от нас, дори и най-малките, трябва да имат достъп до финансиране и някой, който да им помогне да структурират проектите си по един устойчив начин - начин, който да ги преведе през трансформацията", изтъкна Надя Данкинова.

"Заедно с българските общини се учим на инвестиране в проекти, които не са сами за себе си, а отиват отвъд онова, което виждаме на повърхността - лошата улица, лошия път и тротоар, а паралелно с тях добавяме инвестиции, които да ни изведат и една стъпка напред, за да изпълняваме по-големи цели, да бъдем по-енергийно ефективни", коментира изпълнителният директор на Фонд ФЛАГ.

Най-важното е проектите да бъдат устойчиви, посочи Надя Данкинова.

В заключение изпълнителният директор разкри, че Фонд ФЛАГ е получил одобрение на проект, финансиран от програма LIFE на Европейската комисия, за техническа помощ, която следващите месеци ще бъде на разположение отново на публичните власти, като целите са изцяло за зелени проекти. Надя Данкинова изрази надежда ФЛАГ и ЕИБ да продължат заедно пътя, по който последните две години вървят заедно. Водят се преговори за втори кредитен лимит, който да бъде инвестиран с целевия ресурс за зелени проекти на банките. Изпълнителният директор на Фонда изрази надежда и за увеличение на капитала с цел допълване на инвестиционната платформа за градско развитие.

Най-важното според Надя Данкинова е "заедно да програмираме вярно, за да насочваме ресурса на точното място - и така ще успяваме, комбинирайки своя капацитет, да достигаме и до най-малките, но изключително важни потребители".

Вижте снимки от събитието ТУК >> >> >>