Заради слабата предпразнична търговия в последна търговска сесия за 2023 година, щатският долар спада за деня, но се насочва и към първата си годишна загуба след серия от две поредни години на ръст, в очакване, че Федералният резерв на САЩ (Фед-централната банка на САЩ) може да започне да намалява лихвите още през следващия март, обобщава Ройтерс.

Откакто Фед стартира своя агресивен цикъл на повишаване на лихвите в началото на 2022 г., очакванията за това колко далеч ще трябва да се покачат лихвите в САЩ бяха огромен двигател на долара през по-голямата част от последните две години.

Но тъй като икономическите данни впоследствие посочиха признаци, че инфлацията в Съединените щати се охлажда, инвеститорите насочиха вниманието си към това колко скоро Фед може да започне да намалява лихвите - очаквания, които се повишиха след резкия обрат на срещата за политиката на централната банка на САЩ през декември.

Перспективите за щатския долар се помрачават от Европейската централна банка и централната банка на Англия, които за разлика от Фед не показаха намерение да намалят лихвените проценти скоро, докато други големи централни банки се очаква да последват Фед в облекчаването на политиката. Всичко това като цяло оказва допълнителен натиск върху щатската валута.

Зелените пари загубиха спрямо повечето световни валути в последния ден за търговия на годината на фона на празнично затишие преди Новата 2024 година. В петък индексът ICE Dollar, който измерва съотношението на зелените пари спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), спада с 0.02% до 101.18 пункта, доближавайки петмесечното дъно от 100.61 пункта, достигнато в предишната сесия.

Доларовият индекс е на път да загуби повече от 2% за декември и приблизително 2.2% за годината.

От отслабването на долара се възползваха повечето другите световни валути. Еврото нарасна с 0.07% до 1.1051 долара, доближавайки се до петмесечен връх, като се насочва да завърши годината с ръст от над 3%.

Британският паунд също е на път за 5% годишен ръст, което е най-доброто му представяне от 2017 година. В последния търговски ден на годината британската валута се повиши с 0.04% 1.2740 долара.

Чувствителните към риск австралийски и новозеландски долари - две от четирите стокови валути, също имат шанс да нараснат съответно с 3.5% и 3% за месеца, но остават до голяма степен на различни позиции в равносметката си за годината.

Австралийският валута нарасна с 0.14% в петък до 0.68385 долара и най-вероятно ще отчете незначителен годишно повишение от 0.3%. В същото време "кивито" спадна с 0.18% до 0.6319 долара и е на път да загуби 0.2% за годината.

И двете валути, които са зависими от търговията на двете страни с Китай и често използвани като ликвидни заместители на китайския юан, бяха под натиск през по-голямата част от годината, заради слабото икономическо възстановяване в Китай след COVID.

Другите две стокови валути - канадският долар и норвежката крона, които са силно зависими от котировките на петрола, също имат голям шанс да завършат годината на печалба спрямо зелените пари. В петъчната търговия, обаче, двете валути са с различна посока: канадският долар спада с 0.14% до 1.3248 канадски долара за един американски, а норвежката крона поскъпва с 0.32% до 10.1644 крони за един щатски долар.

На стоковата борса в Ню Йорк (NYMEX) преди да стартира реалната търговия фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) поскъпна с 0.75% до 72.31 долара за барел, а на стоковата борса в Лондон (ICE Futures) търгуваният предимно в Европа суров петрол Brent нарасна с 0.87% до 77.82 долара за барел. Равносметката и за двата вида петрол е за първа годишна загуба от 2020 г. насам на фона на нарастващи опасения относно увеличаването на глобалните доставки на суров петрол и забавянето на растежа на търсенето, тъй като геополитическите конфликти и съкращенията на производството от ОПЕК+ не успяха да вдигнат цените. Видът Вrent специално се е понижил с около 10% тази година, като цените претърпяха краткотрайни повишения през годината, движени до голяма степен от съкращенията на производството на ОПЕК+, войната между Израел и Хамас и очакванията за намаляване на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ. През декември пазарите се бориха и с изненадващото излизане на Ангола от ОПЕК, атаките на кораби от йеменскихе бунтовници хуси, които прекъснаха търговията в Червено море за известно време, и перспективата за продължителен конфликт в Газа.

*Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 11:30 часа българско време, източници Ройтерс и TradingEconomics.