Доларът се понижи спрямо йената в петък, тъй като данните за продажбите на дребно в САЩ повишиха очакванията, че Федералният резерв (Фед) няма да вдига лихвите през тази година, а пазарът очакваше развитие в търговските преговори между Вашингтон и Пекин.

Продажбите на дребно в САЩ отбелязаха най-големия си спад от септември 2009 г., показват данните, обявени в четвъртък, което е признак на слабост в потребителския сектор, който формира повече от две трети от икономиката.

"Динамиката при двойката долар/йената е показател за настроенията към риска, какъвто липсва в момента... Очаквам двойката йена и швейцарски франк да поскъпне", прогнозира пред "Ройтерс" Ник Тейдейл, главен оперативен директор на Rakuten Securities Australia.

Щатският долар загуби около 0.5% спрямо йената в четвъртък и се понижи с нови 0.2%, до 110.26 йени в азиатската търговия в петък. Йената поскъпна с 0.24% спрямо еврото, до 124.48 йени, след като прибави 0.2% в четвъртък.

След като бяха на печалба в четвъртък, австралийският и новозеландският долари загубиха по 0.3% до 0.7085 и 0.6816 щатски долара съответно. Въпреки загубите от петък, "кивито" ще завърши седмицата с печалба от един процент. По-рано тази седмица, Резервната банка на Нова Зеландия обяви, че ще води политиката за подпомагане на икономиката, докато спекулантите бяха заложили на бичи залози на новозеландската валута.

Доларовият индекс, показател за неговата сила спрямо шестте основни валути, се повиши незначително да 97.07 пункта, след като спадна с 0.12% в предходната сесия.

Основният фокус за азиатския пазар в петък остава резултатът от търговските преговори на високо равнище между САЩ и Китай тази седмица.

Пазарите получиха подкрепа по-рано през седмицата от възторжената оценка на президента на САЩ Доналд Тръмп за преговорите.

Икономическият съветник на Белия дом Лари Кудлоу заяви, че двамата ръководители на делегациите за преговорите в Пекин ще се срещнат в петък с китайския президент Си Дзинпин, но все още няма решение за удължаване на крайния срок за сделката, който е 1 март. "Блумбърг" по-рано съобщи, че Тръмп обмисля шестдневно удължаване на срока.

Митата на САЩ за внос от Китай на стойност 200 млрд. долара се очаква да нараснат до 25% от 10%, ако двете страни не постигнат споразумение, с което ще бъдат увеличени притесненията и разходите в секторите от потребителската електроника до селското стопанство.

Ник Тейдейл от Rakuten заяви, че всеки отрицателен поток от новини около търговските преговори може отново да подсили долара, като се има предвид търсенето от страна на инвеститорите на активи за безопасно убежище, какъвто е доларът в условия на пазарна нестабилност.

Еврото спадна с 0.1%, до 1.1284 щатски долара. Единната европейска валута загуби 0.4% тази седмица и се понижи с 1.7% от началото на годината, заради по-слабите данни от еврозоната. Анализаторите очакват от Европейската централна банка да не променя паричната си политика до края на годината, която най-вероятно ще подкрепи единната валута.

Паундът се понижи с 0.16% до 1.2791 щатски долара. Пазарните участници очакват паундът да остане нестабилен през следващите седмици. Британската валута е на път да приключи седмицата с понижение от 1.2% спрямо долара, което ще е трета поредна седмица на загуба от щатската валута.