Планът за приемане на еврото от 2024 не беше приет от бюджетната комисия заради необходимостта да бъде готов анализът на БНБ. Той беше отложен за обсъждане на следващото заседание на комисията, решиха депутатите след разисквания по темата. Причината е в необходимост от прецизиране на текста на проекторешението.

Именно по плана за еврото преди седмици се породи и едно от несъгласията на ИТН, а председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански пръв предупреди от трибуната в пленарната зала, че кабинетът се готви да гласува за въвеждането на еврото без анализ от БНБ и без дискусия.

"За приемане на еврото е нужно да обясним ползите от приемането на общата европейска валута, да знаем какви са рисковете и техния обхват, да е ясна кампанията за неговото приемане", каза на днешното заседание Каримански. 

Той предложи стратегическият анализ за приемане на еврото да е със срок краят на юли.

Управителят на БНБ Димитър Радев подчерта, че е много важно да се определи какво точно да включва той, защото е много възможно БНБ да не е готова до 31 юли.

Финансовият министър Асен Василев предупреди, че трябва да се бърза, защото изпускаме сроковете.

"За да успеем да спазим срока за приемане на еврозоната, е необходима много техническа работа и приемането на над 100 закона, включително и промени в закона за БНБ", каза Василев. "Непроизнасянето на парламента по промените в тези закони би стопирало приемането на еврото", изрази притеснението си той.

"Освен политическа готовност ние трябва да имаме и техническа готовност за всички структури на държавата, които под една или друга форма са обвързани с приемането на еврото. Това е залегнало в оперативния план за приемане на еврото публикуван през юли 2021 г. и по него има направени вече редица предложения. Това не променя нуждата да се направи широкомащабна кампания за приемане на еврото", каза Василев.

"Ако след шест месеца решим да приемем еврото в началото на 2024 г., но не сме стартирали оперативната подготовка, просто няма да успеем. Стопирането на техническата работа би поставил под риск приемането на еврото, каза финансовият министър.

Снимка: Булфото

"Темата за ползата и рискове от приемането на еврото се решава в началото на пътя, а не в неговия край", реагира управителят на БНБ Димитър Радев. "Има сериозна промяна в политическия процес у нас от вчера", отбеляза Димитър Радев.

"Целият процес на присъединяване към еврозоната в много голяма степен е функция на политическия процес. Ние имаме сериозна промяна в този процес от вчера. За това много е важно как този процес ще се развие оттук нататък. Това може да ускори или да забави въвеждането на еврото в България", каза Димитър Радев.

"Трябва да се направи много за приемане на еврото, включително и законодателна програма, трябва да имаме и указания от правителството за подготовката на икономиката", добави гуверньорът.

"Като Централна банка ние сме част от надзорния механизъм на ЕЦБ и участваме пълноправно с другите страни. Тоест, като Централна банка вече участваме в еврозоната и България взема решения наред с другите държави в нея", посочи Димитър Радев. "Бизнес цикълът в България е в голяма степен синхронизиран с ЕС. Ние сме по-напред в тази област от някои страни от еврозоната и вече имаме висока степен на синхронизация", подчерта Радев.

"Начинът, по който са формулирани въпросите към БНБ, показва, че от нас се чакат политически отговори, което ние няма да направим, каза още Радев. Ще дадем експертни оценки и вие, като политици, ще вземете решение, допълни той.

"Аз не искам да бъда саркастичен или критичен, но ние не може да си позволим на всеки три месеца да актуализираме бюджета. Това ще ни разстрои тотално работата", подчерта Радев. "Ние вече сме в бюджетната процедура за следващата година. Говоря за Централната банка и предполагам, че същото, доколкото имам информация, а аз имам такава информация, важи и за търговските банки", заяви гуверньорът на националната банка.

Румен Гечев от БСП изтъкна, че е нужен сериозен анализ за срока за еврото, защото сега има държави, които са в еврозоната и са по-зле икономически от държави от ЕС, които ползват собствена валута. Народният представител Димитър Цонев, каза че е важно парламентът да участва във всички етапи в техническата подготовка за приемането на еврото.

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов посочи, че не би подкрепил решението за плана за приемане на еврото, защото в него пише, че с него се спира техническата подготовка. Той изрази опасения от текста в проекторешението, че националният план се прилага от деня на приемането му от Народното събрание.