Държавният резервен фонд на Султаната Оман се отказа от исковете си срещу Българската народна банка и другите органи на България като акционер в Корпоративна търговска банка. Арбитражното дело, заведено на 22 октомври 2015 г. в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове срещу България, приключи в полза на България, съобщи пресцентърът на централната банка. 

От БНБ обясняват, че това стана след като българската страна се защитила успешно в съдебния спор.

Претенциите на Държавния резервен фонд се основаваха на твърдение, че България е нарушила стандартите за третиране на чуждестранни инвеститори, установени в Договора за взаимно насърчаване и защита на инвестициите между България и Султанат Оман, чрез действията на българското правителство, БНБ и българския съд, свързани с поставянето под специален надзор на "КТБ" АД и отнемането на лиценза ѝ. Държавният резервен фонд претендираше обезщетение в размер на 80 милиона евро.

В това дело България беше представлявана от експерти на Министерството на финансите и водещи адвокатски кантори. По време на защитата в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове бяха представени писмени свидетелства от представители на ръководството на БНБ, както и становища от авторитетни световни експерти, посочва централната банка.

Този изход на делото изключва и възможността същите искове да бъдат предявени наново пред този или друг международен трибунал.

Оманският държавен инвестиционен фонд заведе делото срещу страната ни в края на 2015 г., а основанията за претендираното от акционера в КТБ обезщетение беше "причинени материални щети от отнемането на лиценза на банката" година по-рано - през ноември 2014 г. Според институцията българските власти (правителство, БНБ и съд) са я третирали неравностойно като инвеститор и са я лишили от възможност да защити правата си пред съд.

Държавният инвестиционен фонд влезе като акционер в КТБ през пролетта на 2009 г., когато придоби 30% дял срещу 185 млн. лв. Сделката предизвика интерес, защото купувачът плати по-висока от пазарната цена за пакета от 1,8 млн. акции. По време на сделката мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев заяви, че с фонда имат дългосрочна стратегия за партньорство, която освен банката включвала и други отрасли, които са негов приоритет.