Загуби по полици за 44 милиарда долара, свързани с COVID-19, досега са третите по големина разходи на застрахователите за природно бедствие, отчете застрахователният брокер "Хаудън" (Howden), цитиран от Ройтерс. Те се нареждат след урагана "Катрина" и атентатите от 11 септември.

В началото на пандемията, преди близо две години, специалисти от бранша прогнозираха над 100 милиарда долара загуби заради отмяната на събития и затварянето на компании по света. Тогава застрахователите изключиха COVID-19 от много полици, допълва БТА.

Към 1 януари премиите за презастраховане на имущество при бедствие са нараснали с 9 процента на годишна основа, което е най-големият скок от 2009 година, отбелязва "Хаудън" в доклада.

В световен мащаб растежът на тези презастрахователни премии е 10,8 процента средно годишно, обяви презастрахователният брокер "Гай Карпентър" (Guy Carpenter) в отделен доклад тази седмица.

"Галахър Ре" (Gallagher Re) съобщи по-рано днес, че в определени случаи премиите за презастраховане на имоти при бедствие в Европа са скочили с над 50 процента, след като регионът понесе рекордни загуби по застрахователни полици миналата година заради природни катастрофи като наводнения и бури.