Чешкият президент Петър Павел използва първото си новогодишно обръщение след встъпването си в длъжност, за да призове за въвеждане на еврото в страната, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Дойде време да започнем да предприемаме конкретни стъпки, които ще доведат до изпълнението на този ангажимент", заяви 62-годишният Павел.

За страна с отворена и експортно ориентирана икономика, която се намира в центъра на Европа, единната валута е "логичното бъдеще", подчерта той.

Павел е бивш началник на Генералния щаб, като застана начело на 10,8-милионната държава, членка на ЕС и НАТО, през март 2023 година.

Чешката република има собствена валута - крона. Прага пое ангажимент да приеме еврото при присъединяването си към ЕС преди почти 20 години, но не беше определена времева рамка.

Либерално-консервативното коалиционно правителство под ръководството на премиера Петър Фиала все още не се е споразумяло за дата за присъединяване към еврото. Въпреки това изменение на закона, влязло в сила в началото на годината, позволява на компаниите, които генерират по-голямата част от оборота си в евро, да водят сметките си в тази валута.

Търговската камара на страната твърди, че много от големите компании така или иначе вече си издават фактури в евро.