Чехия засега не планира да влиза в банковия съюз на ЕС. Това е решило днес правителството на страната, съобщи Чешката телевизия, цитирана от ТАСС.

При сегашните условия властите считат за нецелесъобразно за Чехия да се включи в банковия съюз на ЕС, се посочва в съобщението. Подобна стъпка би могла значително да ограничи възможностите на националния финансов регулатор - Чешката национална банка.

Финансовата система на страната се опира на собствената й валута - чешката крона, която показа значителна устойчивост в периода на кризите, дестабилизирали националната и световната икономики през последното десетилетие, включително пандемията от коронавирус.

Решението правителството да се въздържи от присъединяване към банковия съюз на ЕС е по препоръка на националното министерство на финансите.

Страната освен това не планира в краткосрочна перспектива да се присъедини към еврозоната и да премине към плащания в евро.

Според Чешката телевизия правителството ще продължи внимателно да следи развитието на банковия съюз. Властите планират да се върнат към разглеждане на въпроса за възможно присъединяване към него след края на европейското председателство на Чехия - което означава приблизително през 2023 година. Чехия би трябвало да поеме ротационното председателство на ЕС през втората половина на 2022 година.

Създаването на банковия съюз на ЕС бе инициирано през 2012 г. в отговор на кризата в еврозоната. Страните от валутния съюз задължително са негови членове, а другите страни от ЕС могат да се включат на доброволна основа. Засега такива са Хърватия и България, които полагат усилия да се присъединят към еврозоната, припомня ТАСС.