Чехия, Полша и Словакия окончателно напуснаха две международни банки за развитие, доминирани от Русия и създадени още през съветско време, съобщи чешкото финансово министерство, цитирано от Ройтерс и БТА.

Чехия започна подготовка за излизането си от базираната в Будапеща Международна инвестиционна банка (IIB) и от намиращата се в Москва Международна банка за икономическо сътрудничество (IBEC) в началото на 2021 г., но ускориха процеса, след като Русия нападна Украйна.

Полша и Словакия също приключиха изтеглянето си от банката, Румъния трябва да напусне банките през юни, а България също трябва да го стори по някое време на годината, посочват от чешкото министерство.

"След 33 години най-сетне миналата седмица Чехия напусна двете постсъветски банки", заяви на пресконференция чешкият финансов министър Збинек Станюра.

Той обаче изтъкна, че чешкото правителство все още не договорило условията за връщането на дела си в банките, възлизащ на около 64 милиона евро, най-вече поради липса на сътрудничество от страна на банките. Станюра заяви, че Чехия планира да предприеме правни действия, включително арбитраж, ако не стигне до "реалистично споразумение" с банките.