България е сред страните в Европейския съюз, които ще бъдат подложени на задълбочен преглед заедно с още 12 държави догодина. Това стана ясно след представянето на становищата на Европейската комисия за проектобюджетите за следващата година. 

Страната ни попада сред държавите, за които при предходната процедура е установено, че са засегнати от макроикономически дисбаланси - Германия, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Холандия, Португалия, Франция, Хърватия, Швеция, Гърция и Румъния. Тези държави, в това число и България, ще бъдат подложени на задълбочен преглед през следващата година, каквато е практиката в такива случаи.

Пет страни от еврозоната са изправени пред риск от несъответствие с Пакта за стабилност и растеж. Това са Белгия, Франция, Португалия, Словения и Испания. Към тях Комисията отправя искане да предприемат съответните действия, съобщи БНР.

Еврокомисарят по социалния диалог и еврото Валдис Домбровскис подчерта, че шеста поредна година икономиката на общността бележи растеж, увеличава се заетостта, инвестициите отбелязват ръст с около 4 на сто, но разликите между членките остават. По-конкретно той подчерта, че в някои от тях все още се усеща кризата, тъй като не са предприели необходимите реформи.