Многостранните банки за развитие се очаква да освободят допълнителни 200 милиарда долара, като водят балансите си по-стриктно и поемат повече риск, се казва в заключителното изявление на форума в Париж, посветен на т. нар. Нов глобален финансов пакт.

Много от световните лидери, присъстващи на форума, изразиха опасения, че Световната банка и Международният валутен фонд не са в състояние да се справят с предизвикателства като борбата с промените на климата и облекчаването на дълговете на бедните страни.

"Очакваме увеличаване на кредитния капацитет на банките за развитие с около 200 милиарда долара през следващите 10 години чрез оптимизиране на балансите и поемането на повече рискове", се посочва в изявлението, получено от Ройтерс. "Ако тези реформи бъдат приети, банките ще имат нужда от допълнителен капитал".

Според финансовия министър на САЩ Джанет Йелън обаче банките за развитие трябва да бъдат "изстискани", преди да се търси вариант за капиталови увеличения. САЩ е най-големият акционер в МВФ и Световната банка.

В края на срещата френският президент Еманюел Макрон заяви, че се е стигнало до "пълен консенсус" за нуждата от "дълбока реформа" на световната финансова система.

Срещата на върха в Париж няма мандат за вземане на официални решения, съобщиха френските й организатори, но тя има за цел да даде силен политически тласък на ключови въпроси, които да бъдат обсъдени на предстоящите конференции за климата и други международни срещи.