Българите все по-често инвестират спестяванията си в монети. През последните месеци нумизматите отчитат повишено търсене не само от страна на колекционери, но и от хора, които се опитват да спестят парите си от покачващата се инфлация, съобщи БНТ.

Нумизматите в Пловдив забелязват, че пандемията и последвалата я икономическа криза е принудила хората да търсят нестандартни инвестиционни решения.

"Известна пловдивска адвокатка продаде апартамент и инвестира всичките пари от апартамента, около 170 -180 хиляди евро, в нумизматика. Смята, че ще ѝ донесе повече печалба, отколкото ако ги държи в банка или купува и продава постоянно имоти", заяви председателят на нумизматично дружество Петър Неделев.

Печалбата от монети в дългосрочен план е възможен сценарий заради поскъпването на материалите и нимузматичната им стойност, която се вдига веднага щом тиражът се изчерпа. Последната златна монета, която БНБ пусна в обращение, също се изкупи за часове на цена 3755 лева.

"За 2 седмици поскъпна с 5-600 лв. В някакво по-далечно бъдеще предполагам ще стигне 5000 лева", допълни Петър Неделев.

Възможна инвестиция са и произведенията на изкуството, но българите традиционно влагат спестяванията си предимно в недвижима собственост.

"Аз съм галерист в София. Има хора, които наистина търсят стари майстори и влагат парите си в това. Доколко е разумно в България - не мога да кажа", добави Дияна Стайкова.

Ако все пак предпочитате да инвестирате в ценни монети, трябва да бъдете внимателни, защото според специалистите на свободния пазар се срещат и фалшификати.