Предварителни данни за изпълнението на бюджета показват, че дефицитът ще бъде по-нисък от планираното, каза министърът на финансите Асен Василев след среща в Народното събрание с председателя на Комисията по външна политика Бойко Борисов, предаде БТА.

"Очаквам дефицитът да е 2,5%, а не 3%. Така ще останат 1 млрд. лева, които можем да използваме тази година, за да си помогнем за догодина за общинските проекти", допълни той.

"Имаме 1 млрд., с който да си помогнем за догодина по общинските проекти и дефицит от 2,5%, което опровергава всички черни сценарии за това, че държавата ще фалира", каза още министърът на финансите.

Според Василев, тези данни дават основание от гледна точка на еврозоната да се каже, че критерият за дефицит е напълно покрит тази година. Знаете, че както е планиран бюджетът за догодина, също в рамките на Маастрихтския критерий и от тази гледна точка нямаме проблеми и единственото, което остава е критерийят за инфлацията, обясни Василев. Той допълни, че до голяма степен инфлацията е внос в България и идва по линия на храни и енергоизточници. Според Асен Василев, юни- юли догодина се очаква страната ни да покрие и този критерий, тъй като цените намаляват, и така спокойно да влезем в еврозоната.

Според Асен Василев, новината, че вратата към Шенген се отваря, е добра новина. Той допълни, че пълният ефект за българската икономика няма да бъде постигнат, докато не се отворят и сухопътните граници.

"И затова е много важно за нашите австрийски партньори да са наясно, че България ще преследва тази цел изключително упорито и изключително твърдо, докато това не се случи, тъй като това е реално ръст за българската икономика и облекчение за всички български фирми и за всички европейски фирми", каза още Василев.