По време на днешната търговия щатският долар поевтинява спрямо повечето основни валути и се насочва към най-голямата си загуба за последните три месеца. Фокусът на внимание на търговците е привлечен към доклад за пазара на труда в САЩ за ноември, който ще бъде обявен в 15:30 часа българско време.

Общата прогноза на анкетираните от Trading Economics експерти предполага увеличение на броя на работните места в икономиката на САЩ с 200 хиляди през ноември и безработица от 3.7%.

Ноемврийският доклад за пазара на труда е важен за Федералния резерв на САЩ (Фед), който ще проведе последното си за тази година редовно заседание на 13-14 декември. Съдейки по котировките на фючърсите за нивото на основния лихвен процент, пазарът очаква Фед да го повиши с 50 базисни пункта (б.п.) - до 4.25-4.5% годишно.

Еврото се повиши с 0.03% до 1.0524 долар в сравнение с 1.0520 долара в края на предишната сесия, като се доближава до едни от най-високите си стойности за последните три месеца, след като регистрира общ ръст от 5.5% през ноември, който пък беше най-добрият му месец от септември 2010 година. Общата европейска валута се възползва от спада на щатския долар, тъй като инвеститорите залагат, че Фед ще забави темпото на затягане от заседанието си през декември, като същевременно ще намали очакванията за пика на основната лихва. 

3eNews