Активите на българските банки надхвърлят 100 млрд. лева към края на юни 2018 година. Това сочат официалните данни на БНБ, публикувани в началото на седмицата. Увеличението е със 7,7% на годишна база.

Има ли пряка връзка между увеличаването на активите на банковата система и още по-голямото стабилизиране на банковата система? Теоретично не, коментира пред телевизия Европа финансистът от БАН доц. Григор Сарийски.

Все пак в България активите на банките са съизмерими с размера на БВП, от което може да се направи извод, че системата е сравнително стабилна, посочи експертът.

Иначе за по-добрите резултати на банките допринася основно немалкият ръст на кредитирането. Размерът на брутните кредити и аванси се увеличава с 6,5 млрд лева, като достига нива от 84,7 млрд., като това е ръст от 8,3%.

Скоро ще се разбере дали банковата ни система е стабилна, посочи Сарийски. Това ще стане при предстоящите стрес тестове, на които ще бъдат подложени банковите ни институции. Те са задължителна стъпка преди влизането в т.нар. "чакалня" на еврозоната - банковият механизъм ERMII, към която страната ни се стреми.