До 135 млрд. долара от програмите за безработни, изплатени от американските щати по време на пандемията от коронавируса, е възможно да са в резултат на измамни искания, съобщи надзорна институция на Вашингтон в доклад, в който се посочва, че проблемът е много по-голям от досегашните оценки, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Вълни от измамни искания за осигуряване на обезщетения за безработица епизодично са завишавали обема на новите заявления, съобщавани на министерството на труда от всички 50 щата, Окръг Колумбия, Пуерто Рико и Американските Вирджински острови, което често обърква икономистите, които следят данните, за да разберат какво е състоянието на пазара на труда.

Но в нов доклад на Службата за обща отчетност (СОО) се посочва, че проблемът е много по-голям: Между 100 и 135 милиарда долара от около 900 млрд. долара изплатени обезщетения за безработица от април 2020 г. до май 2023 г. може да са били дадени по измамни искания. Това означава, че по около 1 долар от всеки 7 долара, изплатени като помощи за този период, са били получени неправомерно.

Оценката на СОО за измамите е около два или повече пъти по-висока от близо 56 милиарда долара, които според нея самите щати са изчислили, че са платили или по измамни искания, или по такива, сумите по които са били завишени, между март 2020 г. и март 2023 г.