Заемът на Европейския съюз и Международния валутен фонд за Гърция е един "неизплатим подарък", заяви чешикият президент Вацлав Клаус, известен с евроскептицизма и противопоставянето си на европейската единна валута, предаде Франс прес, цитиран от БТА.
Така нареченият заем за Гърция не е помощ, от която се нуждае тази страна. Този заем е непогасим, каза Клаус след срещата си в Прага с посланиците на Чехия. Заемът е един подарък, който не може да помогне на Гърция, а напротив, ще я доведе до отдалечаване от реално решение, което е толкова необходимо, допълни той.
Вацлав Клаус смята, че евентуално намаляване на броя на страните от еврозоната, който вече включва 17 държави, "няма да бъде катастрофално".
През септември Гърция трябва да получи транш от 8 млрд. евро по първата спасителна програма за нея, която е в размер на 110 млрд. евро. Представител на МВФ заяви, че в края на септември е възможно да бъде деблокиран шестия транш от заема за Гърция.
Гърция може да възвърне своята платежоспособност след намаляване на лихвите по нейните заеми и след разсрочване на нейния дълг. Това пък се казва в доклад на Международната рейтингова агенция Фич за дълговата криза в еврозоната, цитиран от радио Атина. Според агенцията това може да стане въз основа на решенията, взети на срещата на върха на еврозоната на 21 юли. Тогава европейските лидери се договориха да предоставят втори заем на Гърция за излизане на страната от кризата.