България е в топ 3 по високи лихви на кредитите в Централна и Източна Европа. Нивата по потребителските в лв. над 5 г. през 2010 г. са били 12,09%, а по жилищни над 5 г. в лв. - 9,31 на сто. По-скъпи са били заемите в Румъния и Унгария. Това показва анализ на УниКредит Булбанк за цената на кредитите в региона, съобщава в. "24 часа". В Румъния лихвите по потребителските са били 15,25%, а по ипотечните - 10,75 на сто. Рекордьор е Унгария, където са били съответно 17,07 и 11,47% .
Най-евтини са били заемите в Естония, Литва, Полша, Чехия. Дори в Гърция са по-ниски от нашите, основно защото страната ползва много евтин ресурс от ЕЦБ.
Основната причина в България лихвите да са по-високи са няколко - по-високата цена на финансирането, по-големите административни разходи и по-глемия риск, обобщи Кристофор Павлов, главен икономист на Уникредит Булбанк.
У нас цената на ресурса е 6,46% през 2010 г. и е висока спрямо повечето страни по няколко причини. Една от най-съществените е високата инфлация. Заради нея банките увеличават лихвите по депозитите, за да стимулират спестовността, а това оскъпява кредитите. Освен това хората предпочитат да слагат парите си на срочни депозити, а не на такива до поискване (безсрочни), където лихвите са по-ниски. Депозитите се оскъпяват и заради стремежа да се намали ползването на външно финансиране, което в бума бе увеличило дела си, но в кризата трябва да падне.
Проблемите в Гърция също държат цената на депозитите у нас висока, защото ликвидността е ниска заради слабите инвестиции - регионът се смята за рисков и капиталовите потоци са слаби. Фактът, че БНБ не може да финансира банките, както прави ЕЦБ например, също влияе негативно на цената на ресурса. В повечето страни в Централна и Източна Европа те са паднали на нивата отпреди кризата, докато у нас все още не са.
Анализът показва още, че административните разходи у нас са по-високи спрямо повечето страни в региона. Страната ни е на 2-3-о място по разходи, свързани и несвързани с персонала. Печалбата също влиза в цената на кредитите и страната ни е на едно от челните места по този показател. 100 лв. кредит носят 88 ст. средна печалба. Рискът пък е бил подценен преди кризата, а сега е съществена част от цената на кредита.