Миланова е обвинена в престъпление по служба, като според прокуратурата, с действията си Миланова е иззела функциите на съда. В обвинителния акт се казва, че бившата подуправителка на БНБ се е разпоредила в свои решения от 3 ноември 1997 г. и 11 ноември 1997 г. от сметките на "Добруджанска търговска банка" и "Капиталбанк" да бъдат извадени средства, преведени с цел увеличаването на техните капитали. Мотивът на Миланова е бил, че въпросните средства са били отпуснати от частните акционери в двете банки - "Кембароу ММ5" и "Фърст файненшъл", за погасяване на текущи дългове към други финансови институции.
След съдебното заседание обаче адвокатът на "Кембароу ММ5" Янчо Янков обясни, че внесените близо 9 милиарда неденоминирани лева от фирмата-акционер на сметката на "Добруджанска търговска банка" са имали единствената цел - да оздравят дейността на банката. Ако тези пари бяха внесени за изплащането на дългове, Миланова щеше да е права, но дори и тогава, тя трябваше да изчака съдебно решение, преди да се произнася по случая, обясни още Янков.
По време на днешното заседание съдът отказа да конституира представителите на фирмите-акционери - "Кембъроу ММ5" и "Фърст Файненшъл", като частни обвинители. Според мотивите на магистратите, по закон търговски дружества нямат право да участват в настоящото производство срещу Емилия Миланова.
Следващото заседание по делото бе насрочено за 20 май. Тогава пред съда ще бъдат разпитани 13-те вещи лица, изготвили финансовите експертизи по делото.