"Възможно е да има едно тримесечие с нулев или отрицателен ръст, след което икономиката ще започне да се съвзема, защото американският финансов пазар, за разлика от европейския, зависи в не толкова голяма степен от банковото кредитиране, а също и от облигационните заеми и първичните публични предлагания, докато те засега не са толкова засегнати от финансовата криза. Не на последно място слабият долар най-после започна да има някакъв ефект върху американския износ.", обяснява икономистът.
Според него няма да има световна рецесия, но забавянето ще понижи цените на петрола и суровините. Българската икономика ще зависи от представянето на европейската, която ще се забави и от инвестициите. Митов посочва, че до голяма степен чуждите инвестиции у нас, специално в туризма и имотите, не са оправдали надеждите за увеличаване на добавената стойност в икономиката. "Ясно вече се вижда, че в България се заформя балон на недвижими имоти и той по-скоро рано отколкото късно ще гръмне. И то най-напред в областта на търговската недвижима собственост".
Експертът добавя: "В България наистина дефицитът по текущата сметка няма как да не продължи да расте поне за следващите 1-2 години. Ние сме уверени, че реално икономическият ръст е по-висок от 6%, но той не може да се отчете от НСИ", казва още Митов. Според него няма заплахи за валутния борд тази и следващата година, но удържането на курса изисква повишаване на производителността. "В страните, в които има валутен борд и не могат да си позволят номинално изменение на курса, корекцията на реалния валутен курс става през инфлацията", обяснява той и казва, че поскъпването ще продължи, включително заради недостига на работна ръка. Базовата инфлация, която в момента е някъде към 9% едва ли ще спадне кой знае колко, прогнозира Митов. "Очакваме в края на тази година инфлацията да е 7.8%, а за декември 2009 г. - около 6%. Не очаквам тя да спадне под 5% до края на 2010 г., което оставя България извън еврозоната поне до 2014 - 2015 г., и то в най-добрия случай." Икономистът обръща внимание и на риска, който създават кредитите без доказване на доходите и прогнозира, че те ще започнат да създават проблеми, когато започне цикличното забавяне на икономиката.
"Дали едно бъдещо правителство ще има смелостта да приеме последствията на едно циклично забавяне, като спад в паричната маса и намаление на доходите е въпрос, който остава отворен. Именно затова с всяка година, с която се забавя приемането на еврото, рисковете растат", заключава той.
Вашето мнение
Колко поскъпват кредитите - тук