Повечето потребителски заеми, предлагани от българските банки, са с променлива лихва. Тя е неизгодна за клиента, защото дава право на банката да му оскъпява заема. Премахването на таксата по отношение на кредитите с променлива лихва може да насърчи банките да преминат към повече оферти с фиксирана, което е доста по-изгодно за потребителите.
Банката обаче ще може да иска компенсация от клиента, ако лихвеният процент е фиксиран и клиентът погаси предсрочно сума над определен праг, но не повече от 10 000 евро, пише още в директивата. Прагът ще се определи от Народното събрание, но се очаква банковото лоби да се бори той да е символичен - например няколкостотин лева. Това означава, че трезорите ще искат такса например дори за предсрочно погасени 1000 лв. Самата такса в такива случаи обаче ще е в строго определени граници. Тя няма да може да надвишава 1% от въпросните 1000 лв., ако до изтичане на договора с банката остава повече от 1 година. Това прави 10 лв. компенсация. Таксата няма да може да надвишава 0.5% от сумата, ако до края на договора остават 12 месеца или по-малко. В момента у нас таксата за предсрочно погасяване на потребителските заеми между 400 и 40 000 лв. е равна на тримесечния еквивалент на годишния процент на разходите (ГПР) върху остатъка от кредита. Например при 1000 лв. остатък за погасяване и ГПР от 14% таксата е 3.5%, или 35 лв., т.е. значително повече от предвиденото в евродирективата.
Фирмите за кредити най-сетне могат да попаднат под по-стриктен контрол чрез въвеждане на регистрация "под условие", стана ясно от изказване на подуправителя на БНБ Румен Симеонов. Такива дружества у нас вече са над 400, например "Кредитекс", "Джет Финанс", "Изи Кредит" и т.н. Те ще трябва да доказват квалификацията на мениджърите си, произхода на капитала си и да дават по-точна информация за отпуснатите от тях кредити.