Увеличението ще засегне потребителските, а не ипотечните кредити и ще е с 1 пункт. Изданието не уточнява за кои банки става дума. Днес обаче ОББ увеличи някои лихви по потребителските си заеми с 0.5 пункта.
За ново увеличение на лихвите по кредити, след това направено през декември, съобщи първа Виолина Маринова, главен изпълнителен директор на Банка ДСК, която пред Дарик радио предвиди, че то ще е 0.5-0.75%. Тя обоснова мярката с кризата на световните пазари и изтеглянето на финансиране от компаниите-майки на тукашните банки. Заради това централната банка се е отказала от нови мерки за ограничаване на кредитирането, за каквито управителят й Иван Искров намекна през декември.
Данните на БНБ за лихвените проценти през последната година са недвусмислени. Докато потребителските заеми поскъпват, лихвите по жилищните намаляват. Процентите по новите потребителски кредити в лева са се повишили от 11.08% през декември 2006 г. до 12.44% година по-късно, докато жилищните заеми в лева показват спад от 8.5% на 7.83%. Краткосрочните нови кредити в евро са отбелязали ръст от 8.30 на 8.75%, докато при дългосрочните имаме малък спад от 7.89% до 7.74%. При това е интересно, че в края на годината левовите ипотечни заеми са поевтинели дори в сравнение с положението отпреди въвеждането на рестрикциите (същото не може да се каже за заемите в евро). При интерпретирането на тези данни трябва да се има предвид, че някои банки повишиха лихвите по старите кредити.