Само допреди година, подобна възможност бе по-скоро теоретична. Банките отпускаха заеми само срещу парични депозити или срещу портфейл от ДЦК. Оттогава обаче нещата се промениха. Първо, банките започнаха да отпускат финансиране срещу притежаваните ценни книжа под формата на репо сделки (временно прехвърляне на акции, при което се поема ангажимент за обратното им изкупуване по определена цена). По правило това е краткосрочно финансиране, примерно за 14 дни до 12 месеца. Най-активна в този сегмент е Инвестбанк, останалите банки, които предлагат финансиране срещу репо-сделки са Пощенска, Пиреос и Интернешънъл Асет Банк. Важно е да се знае, че се приемат само акции на добри и ликвидни компании, а лихвата е над 10%. "В Пощенска банка има списък с одобрени позиции, срещу които предлагаме осъществяването на репо сделки. Този списък се ревизира на месечна база в зависимост от одобрените лимити и с оглед на пазарната ситуация”, обясни Преслав Китипов, Началник отдел Борсови операции, към Управление “Капиталови пазари” на Пощенска банка. В "Банка Пиреос" приемат само дружествата, включени в индекса БГ 40, в Инвестбанк, която има най-голям портфейл – също компаниите от индекса, плюс още няколко, оценени като първокласни дружества.
Недостигът на ликвидност на междубанковия паричен пазар създадоха очаквания за ограничения не само при потребителските кредити, но и при репо-сделките. "Не бихме могли да говорим за "затягане" на условията, а единствено за оптимизиране на критериите с оглед защита на инвеститорите при възможна ситуация на низходящ пазарен тренд, твърди обаче Китипов. – “ Репо сделката по същество е договор за краткосрочно финансиране с ясно фиксирани срокове и задължения и за двете страни. Матуритетът на репо сделките от Пощенска банка е до три месеца, като практиката е да бъдат сключвани за един, като последващо предоговаряне е възможно. Предоговарянето следва да бъде разглеждано, като възможна опция, а не като даденост или най-малкото като задължение от страна на банката", казва той. “Всяка институция си има правила. Естествено, че преразглеждаме лимитите", казва Цонко Коловски, прокурист на Инвестбанк. Банката първа предложи тази възможност за финасиране през ноември и досега портфейлът й надхвърля 20 млн. лв. Стандартният продукт предвижда финансиране от 50 до 70% от стойността на портфейла със срок 14 дни с възможност за ролване, но не повече от три месеца. "Това, че ги предоговяраме на 14 дни, дори е от полза на клиента, тъй като при растящ пазар, той може да получи по-добри условия”, допълни Коловски.
Втората новост е предлагането на кредити срещу залог на акции от страна на небанкови дружества. От 19 юли такава услуга предлага “Овъргаз капитал” (за клиенти на няколко инвестиционни посредника, също като репо сделки), а от август “СТС Финанс”. Вчера „Овергаз Капитал“ АД подписа договор с „Райфайзенбанк“ ЕАД за кредитна линия в размер на 5 млн. лева, което предполага, че дружеството ще удвои портфейла си.
Третата възможност са инвестициите срещу дялове във взаимни фондове. През юни ТБ Алианц България предложи такъв потребителски кредит специално за инвеститори във взаимните фондове на "Елана". Напоследък подобна възможност дадоха и УниКредит Булбанк и Райфайзенбанк – за инвестиции в “техните” взаимни фондове – “Пайъниър” и управляваните от “Райфайзен Асет Мениджмънт”(виж тук.) За отбелязване е, че в този случай лихвите са значително по-ниски и се доближават до заемите, обезпечени с нискорисковите ДЦК.
Въпреки че подобни заеми вече са по-достъпни, те не се препоръчват на начинаещи инвеститори, които би трябвало да се ориентират към по-консервативна стратегия, докато се запознаят с пазара.