Промените влязоха в сила от 1 януари и засягат дейността на малките казанджийници по селата - те трябва да работят само в периода от 1 юли до 31 декември, а обемът на съдовете за дестилация се намалява от 1000 на 500 л.

Последният голям протест на казанджиите бе през месец февруари.

Производителите на домашна ракия предупреждават, че ще зачестят многократно случаите на отравяне с некачествен алкохол, защото хората ще се принудят да варят ракия в незаконни казани. Те виждат в законовите промени, които влязоха в сила от началото на годината, лобизъм от големите фирми и затова са пристигнали на протеста в София.

Протестиращите носеха плакати: "Хиляда литра ракия - 12 месеца труд" и поискаха при тях да дойде депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров-Ревизоро, който бе инициатор на законовите промени. При тях обаче дойде съпредседателят на ПФ Валери Симеонов, който влезе в открит конфликт с колегата си заради направеното предложение.

Протестиращите днес в столицата носеха плакати и с надписи "Не отнемайте радостта на народа", "Не унищожавайте столетни български традици", "Без ракия и казани народът ще въстане". "Не убивайте дребния бизнес" и "Искаме обем хиляда литра и работа през цялата година" бяха сред другите искания на хората.

В Мелнишкия район се произвежда най-хубавото и качествено вино, освен това ракията ни е кехлибарена, коментира за БТА Симеон Смилянов от Пиринския край. Ако това производство се спре, и последната капка за посрещане на гости, последната традиция ще изчезне, добави той. По думите му на времето Уинстън Чърчил си поръчвал от хърсковското вино и му изпращали по две бъчви на година.

Движението около НС и храм-паметника "Ал. Невски" не беше затруднено от протеста.