Но след като инфлацията на годишна база достигна 13%, всички левови депозити са с отрицателна реална лихва. Доскоро изглеждаше, че това не е сериозен проблем, поне за тези, които са склонни да поемат по-висок риск. Само за един месец, през септември, основният борсов индекс СОФИКС се повиши с 15% и изглеждаше, че има лесно средство за справяне с растящите цени. Още повече, че някои по-рискови фондове отчитат трицифрена доходност на годишна база (По принцип фондовете са решението за дребните инвеститори, които нямат достатъчно капитал, познания или време, за да играят сами на борсата). Но от началото на този месец възходящият тренд на борсата като че ли спря и постигането на висока доходност, макар и възможно, не е толкова безпроблемно за непрофесионалните участници. Съществуват ли все още алтернативни решения?
За инвеститорите, които не могат да понесат нарасналия риск на борсата, като че ли най-добра възможност е комбинацията на депозит и инвестиция във взаимен фонд или т. нар. смесени депозити. (Трябва да се има предвид, че тези депозита са несъпоставими, тъй като имат различна структура, освен това бъдещата доходност е трудно предвидима). Допълнително удобство е, че двете банки предлагат по-висока лихва към тези депозити, за да привлекат интереса на клиентите. Неудобството е, че (с изключение донякъде на ДСК) подобни продукти не са подходящи за дребни клиенти. Те разбира се, могат сами да разпределят вложенията си между гарантираните депозити и по-спекулативни инструменти, като при това ще имат свободата да изберат фонд, който да не е задължително свързан с банката.
Друг вариант (за тези, които виждат повече перспективи в чуждите пазари) са взаимните фондове, които местни поделения на западни финансови институции дистрибутират у нас. В този случай бихте могли да търсите защита и от валутния риск. Имайте предвид също, че няколко български фонда вече доста успешно инвестират на чуждите борси (предимно в Източна Европа). Трудно е да се каже обаче дали инвестициите в съседни страни са по-безрискови.
Остава и вариантът с фондовете, които инвестират предимно в книжа с фиксиран доход или балансираните фондове, които предлагат по-умерено ниво на риск. През последните 6 месеца всички балансирани и два от нискорисковите фондове "бият" инфлацията. Един от балансираните фондове дори отчита доход над 60%. Миналата доходност обаче не е гаранция за бъдещата и този материал не е препоръка за инвестиция в някой конкретен фонд.
Отчетени са инвестиции в левове (с изключение на чуждите фондове, които по правило са деноминирани в евро или щ.д.). Ако планирате по-дългосрочно вложение, или имате постъпления и плащания във валута, задължително трябва да проучите и другите възможности.
Какъв е доходът от депозити тук.
За смесените депозити тук.
За взаимните фондове към банки - тук.