ГЕРМАНИЯ: Според германската федерация на хлебопроизводителите цените на хляба са се увеличили между 5 и 10 на сто от началото на годината. Веригата супермаркети РЕВЕ (REWE) отчита повишение на цените на маслото от 79 евроцента за 250 грама на 1,19 евро. Много консумираните в Германия ябълкови сокове са поскъпнали със 100 процента заради слабата реколта от ябълки в ЕС и Източна Европа през последните 10 години. По данни на Федерацията на производителите на плодови сокове в някои райони цената на концентрирания ябълков сок е скочила с 250 процента.
ЧЕХИЯ: Потребителите започват да заместват с маргарин маслото, чиято цена се е увеличила с 30 процента от юни, защото маргаринът е по-евтин. В резултат на това продажбите на масло на британския дистрибутор Теско (Tesco), който има силно присъствие в Чехия, са намалели с 20-30 на сто. В същото време продажбите на маргарин са се увеличили с 10 процента.
ПОЛША: Потребителите в Полша, където все още храната представлява по-голямата част от бюджета на домакинствата, се оплакват от бързото поскъпване на основните хранителни стоки. Литър полуобезмаслено мляко (2 процента) в момента струва 2,30 злоти (0,60 евро), докато през юли е струвало 1,50 злоти (0,40 евро). Едновременно с това някои видове хляб са поскъпнали с 30 процента.
ИСПАНИЯ: Цената на хляба се е увеличила с 8,1 на сто за една година, на млякото - с 11,1 процента, на птичето месо - с 11,3 на сто, на пресните плодове и зеленчуци - със 7,3 процента, по данни на Националния статистически институт. Асоциацията на потребителите предприе кампания за контрол над цените и изрази несъгласие с поскъпването на основни продукти, което ще засегне всички потребители, и най-вече най-бедните.
ИТАЛИЯ: Според италианския статистически институт (Istat) през септември цената на хляба се е увеличила със 7,3 на сто на годишна база, а цената на тестените изделия - с 4,5 на сто за една година. Поскъпването на хляба и храните на зърнена основа е нараснало от 1,8 на сто през първото тримесечие на 3,3 на сто през третото тримесечие, изчислено на годишна база. Федерацията на хранително-вкусовата промишленост (Federalimantare) защитава новите цени, изтъквайки, че за 10 години цените на преработените храни са се увеличили с 28 на сто, докато инфлацията е 30 процента.