Това обезсърчава мнозина купувачи, които желаят да купят ново строителство още на изкоп или на първа плоча – отчасти поради по-ниската цена, но най-вече заради възможностите за избор (подобни сделки, разбира се, имат и недостатъци, но те не са предмет на тази статия).
И така, ако държите да купите жилище преди да е завършен грубият строеж, имате няколко варианта.
1. Попитайте строителя. Някои големи строителни компании имат договори с банките и предлагат схеми за финансиране на сделката.
2. Ако това не е вашия случай, помислете за възможността да учредите ипотека върху друг недвижим имот – ваш или на роднина. Възможно е обаче в този случай да се наложи да плащате по-високи лихви, отколкото по стандартния ипотечен кредит. Вижте тук.
3. Ако и това не е възможно, проверете дали е възможно да финансирате първата вноска с потребителски кредит. Повечето фирми обаче искат 30% при подписване на договора. При примерна цена 50 000 евро, това прави 15000 евро. Стандартно такъв заем предлагат две банки ( тук), но ако сте преференциален клиент, е възможно и друга банка да ви отпусне исканата сума.
4. И най-накрая остават т. нар. заеми за строеж или покупка на зелено. Тук има варианти в зависимост от това дали строежът вече е започнал, дали строите сами, къде се намира имотът и т.н. Обикновено се учредява ипотека върху правото на строеж и тя се подновява с всеки следващ етап. Проектът е важен за оценката на имота, макар той все още да не е построен. Ипотеките може да са няколко – според траншовете, например първо да се учреди ипотека върху правото на строеж (чрез строителя, като важният документ тук е проектът), на грубия строеж (след като той бъде удостоверен) – нова ипотека и евентуално последна ипотека при акт 16. Всички разходи по ипотеките са за сметка на клиента.
Когато става дума за строеж на къща върху собствен парцел, който организирате сами, схемата е малко по-различна. Основното тук е парцелът да е в регулация, макар че вероятно са възможни и изключения. В този случай клиентът сам трябва да се справи и с документите около строежа – разрешително за строеж, договор със строителя, архитектурен проект и т.н. Заемът се усвоява на части, като процедурата за удостоверяване на етапите е по-различна.
И не на последно място, има значение коя фирма сте наели. Неслучайно Банка ДСК например има строги изисквания към предприемача, тъй като от неговия опит зависи стойността на имота, който все още не съществува. В РББ и Пощенска работят само с определени фирми, а в СИБанк няма такова условие. Още - тук.