Общо 84 000 пътници ще бъдат засегнати, сред които и в България.

Заради стачка на пилотите днес от и до Летище София ще бъде изпълнен само полетът по дестинацията Мюнхен - София - Мюнхен (LH1704 - кацащ от Мюнхен в 18.15 ч.(LH1705 - излитащ за Мюнхен в 19.35 ч.), съобщиха от пресцентъра на летището.
Полетът се изпълнява от авиокомпания, която е регионално подразделение на "Луфтханза" и не е засегната от стачните действия.

В сряда бяха отменени около 750 полета в света, засягайки 80 000 пътници.

Пилотите планират да продължат стачката до събота (21 март) включително, съобщи синдикатът "Кокпит" (Cockpit), цитиран от световните агенции, предаде БТА.
Тогава протестът ще засегне междуконтиненталните полети и полетите на подразделението за товарни превози "Луфтханза карго" (Lufthansa Cargo), докато днес ще пострадат полетите на къси и средни разстояния, т. е. в Германия и в Европа.

"Кокпит" се бори от месеци да принуди германския авиопревозвач да запази схемата си за ранно пенсиониране.
Тя позволява на пилотите да излизат в пенсия на 55 години и да продължат да получават 60 процента от заплатата си, докато не започне изплащането на държавната пенсия.

Пилотите на компанията се притесняват и от желанието на "Луфтханза" да се развива в нискотарифните превози, където е изправена пред силна конкуренция.

От април миналата година това ще бъде 14-а стачка на пилотите. Тогава  протестите са стрували на авиокомпанията 232 милиона евро.

Междувременно редица авиокомпании предупредиха, че днес стачка започват и авиодиспечерите на италианските летища, където ще бъдат отменени десетки полети.

Поради стачка на италианските авиодиспечери и пилоти от авиокомпания "АлИталия", която ще започне в 11 ч . българско време и ще продължи до 19 ч., за деня е отменен и полетът на авиокомпанията по линията Фиумичино - София - Фиумичино (AZ520 кацащ в 18.05 ч./ AZ521 излитащ в18.55 ч.)