Орешарски бе категоричен, че в момента не може да се лишим от ниските данъчни ставки, за да запазим и увеличим конкурентоспособността на българската икономика.

Темата за данъците стана особено актуална през последния месец. На конгреса на БСП лидерът на левицата Сергей Станишев намекна, че може да бъде поискан референдум за плоския данък. В същото време настоящият премиер, който е излъчен от БСП, е вдъхновителят на този данък.
От почти всички партии се надигат гласове и за диференциран ДДС - за храни, детски стоки, книги, лекарства и др. Орешарски е твърдо против подобна идея.

Премиерът бе категоричен, че икономическият растеж е изключително важен и ако правителството не го подпомогне, то това означава, че се е провалило.
Пламен Орешарски допълни, че подпомагането на икономиката ще има нови нюанси, като най-важна е по-активна роля на държавата за защита на конкуренцията и срещу монополните формирования.

„Общите усилия да върнем страната на пътя на икономическия растеж, да постигнем по-висока степен на социална справедливост и по-голяма удовлетвореност на българските граждани от качеството на живот, да живеем всички в една по-добра държава. Всички тези добри пожелания могат да се реализират действително, ако направим усилия в посока на преди всичко възстановяване на икономическия растеж. Ако не се справим с тази задача, всички останали задачи ще отидат на втори план, ще се провалим", заяви Орешарски.

Премиерът допълни, че правителството ще продължи да поддържа умерени дефицити за стимулиране на икономиката, а постигането на фискална консолидация е цел в средносрочен план. До 2016 г. дефицитът ще бъде под едно на сто, обеща още Орешарски.

Кодексът на труда е основна пречка за бизнеса. Като инструмент, той може да се усъвършенства, трябва да се променят регулациите. Но кодексът не е в списъка с задачите, които трябва да бъдат решени спешно, каза още Пламен Орешарски.

Той допълни, че правителството ще работи по посока пробив на нови пазари. България основно насочва износа си към държавите от страните в Европейски съюз, но може да се насочи и към Китай. Тази страна е един необятен пазар, но труден за обхват, друг тип икономика и стандарти, допълни премиерът.