Сред акцентите на Стратегията за малките и средни предприятия (МСП), приета днес от правителството, са проблеми, свързани с масовите фалити на малките и средни предприятия.

Това каза на пресконференция в МС вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева, цитирана от БТА.

Вицепремиерът цитира данни на НАП за 2012 г., според които 136 000 фирми са подали данъчни декларации, че не извършват никаква дейност.

Сред мерките по отношение на фалитите е ускоряване на процедурите и гарантиране закриването на фалирал бизнес в рамките на една календарна година. Стратегията, която обхваща периода 2014 - 2020 г., ще стане реалност чрез едногодишни планове за действие, каза Бобева.

Третата седмица на февруари ще е готов и съгласуван планът за действие за тази година. Повечето от мерките, които ще влязат в плана, вече се изпълняват, допълни вицепремиерът.

Сред другите мерки е ликвидиране на необоснованите закъснения на плащания по обществените поръчки или съкращаване на закъсненията до максимум една седмица, увеличаване на средствата по еврофондовете, предназначени за технологичен трансфер, развитие на бизнес инкубатори, предоставяне на финансови консултации на свръхзадлъжнели МСП, съкращаване на разхода за получаване на документи за износ с около 15%.

Предвижда се също облекчаване на процедурите и критериите за достъп на МСП до продуктите на Българската агенция за експортно застраховане. Има и мерки за насърчаване на онлайн търговията на МСП.

Очаква се вторият пакет от мерки за намаляване на административна тежест да бъдат предоставен в цялост на НС в рамките на следващите една - две седмици, каза вицепремиерът.

Последният - трети пакет от мерки, вече е на сайта на МС, като основната част от него е в областта на проектирането и строителството.