Депутатите въведоха данъчно облекчение за хората с минимални доходи. Физическите лица ще могат да ползват данъчно облекчение за доходи, непревишаващи минималната работна заплата. Те ще могат да си върнат ДОД, ако са получили 12 минимални заплати годишно.
От 2014 г. тя вече е 340 лв.

В доходите няма да се включват допълнителното месечно възнаграждение за професионален стаж и професионален опит за същата година, дописаха депутатите след извънредно заседание на работна група.

Бюджет 2014 може да се определи като социален, бюджет, който рестартира икономиката и е насочен към ускоряването на икономическия растеж, коментира пред журналисти в парламента министърът на финансите Петър Чобанов.

По думите му това е бюджет, направен с грижа за хората.

Вижте снимки от заседанието на парламента>>

Цялата печалба, която реализират болниците с държавно участие, ще остава в лечебните заведения, решиха депутатите по предложение на БСП.

Депутатите намалиха държавната субсидия за партиите с 1 лв. на получен глас и от 2014 г. субсидията ще е 11 лв. за глас.

Въвежда се 20% такса върху продажбите за производители на енергия от вятър и слънце, които ползват преференциални цени и имат дългосрочни договори за изкупуване на тока. Тя ще може да бъде приспадана като разход от ВЕИ фирмите.

В бюджет 2014 е предвиден ръст на БВП от 1.8%. Толкова се очаква да бъдат инфлацията и дефицитът.

Максималният размер на държавния дълг към края на 2014 г. не може да надвишава 18,0 млрд. лв.

Средствата от резерва за икономически растеж и държавност в размер на 640 млн. лв. ще се разходват въз основа на акт на Министерския съвет, както следва:

  • за публична инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ в размер до 500 млн. лв.;
  • за структурни мерки и програми за развитие на образованието в размер до 100 000 000 лв., в това число до 22 000 000 лв. за увеличаване на субсидията за издръжка на обучението в държавните висши училища, определена в зависимост от комплексната оценка за качеството на обучението и съответствието му с потребностите на пазара на труда и за увеличение на диференцираните нормативи за издръжка на обучението в приоритетни професионални направления;
  • за програми за развитие на иновациите в размер до 20 000 000 лв.;
  • за бойна подготовка и бойна готовност на видовете въоръжени сили в размер до 20 000 000 лв.;
  • за инвестиции и програми в областта на енергетиката в размер до 150 000 000 лв.