От управляващото мнозинство намекнаха за възможност от второ преправяне на държавната сметка тази година.

Владислав Горанов от ГЕРБ попита вносителите на актуализацията на бюджета защо не предвиждат никакъв ръст в приходите.

"След като имаме по-висок номинален ръст на БВП през 2013 г. спрямо 2012 г., защо не предвиждате никакъв ръст в приходите? Защо не си поставяте амбициозни цели.", попита народният представител, цитиран от „Фокус”.

Горанов посочи, че в предложението, което от ГЕРБ са внесли, има предложение за снижаване на данъчните приходи до числата, които изглеждат логични на фона на икономическото развитие.

"Не изглежда логично през 2013 г. да няма такъв ръст на косвените данъци, какъвто през 2012 г.”, заяви той.

Георги Кадиев от БСП прогнозира, че нищо чудно, но дано не се стигнело до втора актуализация на бюджета до края на годината.

„Искам да разсея притеснението на Горанов за 265 млн. лв. неизпълнение на данъчните приходи. Би било истински героизъм, ако Министерство на финансите сведе неизпълнението до 500 млн. лв., ако успее да направи несъбираемостта от данъците 500 милиона лева”, посочи Кадиев.

Владислав Горанов още веднъж призова част от допълнителните средства да отидат за социални мерки. ГЕРБ внесоха тази седмица в Народното събрание социален пакет, който включва средства за деца, за хора с увреждания, енергийни помощи, за мерки на пазара на труда - общо на стойност 150 млн. лева.

"След като сте си наумили да изхарчите 286 милиона лева, поне половината биха могли да отидат за социални мерки", коментира Горанов.

В отговор лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че се очертава "положителна трансформация", тъй като политици, които 4 години са замразили всички социални плащания, сега изведнъж са се превърнали в най-социалните хора.

Станишев попита предишните управляващи защо парите за хората с увреждания са разчетени само до септември. Той попита и защо целият резерв е изхарчен в първото полугодие.

Лидерът на БСП посочи, че при ДДС, към края на юни изпълнението е само 46 %, а при акцизите – само 42 %. Той заяви, че "чудеса не стават за един ден", особено в приходната част, като са необходими сериозни усилия и преструктуриране в приходните звена.
По думите му прогнозата на НАП и Агенция „Митници” е дупка от 1 млрд. лв. Правителството намалява тази прогноза на 500 млн. лв.

"Най-голямата и първа актуализация е направена през юни 2010 г., когато управлявахте – близо 2 милиарда лева”, заяви Станишев.

Димитър Главчев от ГЕРБ призова управляващите да подадат оставка, ако не могат да събират приходи и допълни: "има кой да ги събере" .

Той се обърна към Йордан Цонев от ДПС с въпрос каква е икономическата логика да се вземе заем, на който да се плаща лихва, и да седи във фискалния резерв.

Цонев го контрира, че не приема изказване от хора, които са направили два грешни бюджета.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви пред журналисти в парламента, че ще "тича" да подкрепи взимането на заем, ако правителството внесе точка за 300-400 милиона лева за електронно правителство, защото този заем след 2-3 години ще се мултиплицира така, че всеки българин да е доволен от него.

Ако вземат заем за инфраструктурата, с две ръце ще ги подкрепя, защото тази инфраструктура утре ще докара инвеститори, ще докара бизнес, ще открие работни места”, посочи Борисов.

Според него обаче мерките на правителството са такива, че "нищо няма да се случи, вследствие на тези пари, които ще се похарчат”.