Гласуваха общо 213 депутати. "За" бяха 115, против - 88, въздържаха се 10.

Един депутат от ГЕРБ
и всички от „Атака” се въздържаха.
От партията на Волен Сидеров нарекоха актуализацията спасителна, но заявиха, че ще се въздържат при гласуването.

Управляващите обясниха, че:

С актуализацията се предвижда увеличаване на бюджетния дефицит с около 500 млн. лева, както и емитирането на 1 млрд. лева външен дълг. Дългът ще е предназначен за погасяване на заема, взет през февруари тази година, а останалата част от парите ще бъде оставена във фискалния резерв за следващата година.

По време на дебатите финансовият министър Петър Чобанов заяви, че актуализация се прави, за да може държавата да се превърне в предвидлив партньор на бизнеса.

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че предишното правителство си позволявало да играе на ръба на фискалния резерв и дори под неговия санитарен минимум.

Зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България Янаки Стоилов каза, че през 2012 г. нетното изменение на дълга се доближава до общия таван на държавния дълг и се обърна към депутата от ГЕРБ Владислав Горанов с думите:

„Самият Вие казвахте, че България се нуждае за следващите 5 г. от нови 5 милиарда дълг или заем. Защо сега оспорвате направеното предложение за този около милиард, който да покрие дефицита и да запълни празнотите в бюджета, който представихте?".

Горанов, който е бивш зам.-министър на финансите, отговори, че се изпълнява  фискалната рамка и едно бъдещо правителство ще се налага да финансира дефицити и да превърти или да рефинансира съществуващ дълг в началото на 2015 г., цитираха го "Фокус" и "Стандарт".
То ще трябва да осигури 5 милиарда лева за недостига за рефинансиране на дълга.

Горанов потвърди, че ГЕРБ не подкрепя актуализацията, защото тя все още има алтернатива. По думите му след няколко месеца дебатът ще е или дефицит над 2%, или неизпълнение на предизборни обещания.

Председателят на бюджетната комисия в 41-то Народно събрание Менда Стоянова (ГЕРБ) даде примери за манипулация на изнесените в подкрепа на проектозакона данни.

Не отговаряло на истината, че за 2009-2011 г. държавният дълг е увеличен с 4 млрд. лв. Към 31 декември 2009 е бил 4,800 млрд. евро, 2011 - над 5 млрд. евро, разликата, по нейни изчисления , е над 1 млрд. евро или около 2,700 млрд. лв. През януари 2012 г.. дългът е 6,196 млрд. евро, което също не правило увеличение с 4 млрд. лв.

По отношение на фискалния резерв  - 31 декември 2008 г. е бил 8,3 млрд. лв., при смяната на властта през 2009 г. - 7,8 млрд. лв., 6,1 млрд. лв. през декември 2012.

"Т.е. 2,2 млрд. лв. е намалението на фискалния резерв, а не 4 млрд. лв.", заключи Стоянова, цитирана от БТА.

Тя похвали кабинета, че в крайния вариант приходната част е свита с 207 млн. лв., а не с по-рано заявените 1 млрд. лв.

"Кого заблуждавате, когато миналата година казвахте, че има над 1 млрд. лв приходи или сега, когато твърдите, че не се събират", попита тя БСП.

Изводът бил един - отказ на кабинета да работи за подобряване събираемостта на приходите, от борба със сивата икономика и контрабандата.

ГЕРБ приемат допълнително 40 млн. лв. да бъдат заделени за социално подпомагане.

По думите й правителството станало заложник на предизборните обещания на БСП за намаляване цената на тока.

"Днес трябва да бием камбаната, за да сме сигурни, че няма да се върнем в спиралата на дефицитите”, заяви тя.

Стоянова смята, че макар в момента да няма място за тревога, че дефицитът, след актуализацията, ще стане 2 на сто от БВП, е лош сигнал той да се увеличава без да има нужда. Какъв ще бъде дефицитът в бюджет 2014 г., след като има предвидени големи социални плащания, даде пример Менда Стоянова.

В отговор Димчо Михалевски от левицата цитира цифри, според които покритието на фискалния резерв при ГЕРБ е намаляло 3 пъти спрямо общия консолидиран държавен дълг, плюс 928 млн.лв, изтеглени от държавните предприятия.

Колегата му Таско Ерменков напомни, че коментираните от Стоянова 85 млн. лв. за намаляване цената на тока са елемент от цялата система на ново ценообразуване, която дава възможност токът на "падне" с пет на сто, вместо да скочи с 40 процента.

Алиосман Имамов от ДПС показа графика на растежа с коментара, че в края на кривата има "една пързалка", която води българската икономика към нова рецесия и това трябва да се избегне. 

Бившият икономически министър Делян Добрев (ГЕРБ) смята, че бюджетът няма да е на растеж, а на допълнителни разходи. Имамов отговори, че 160,4 млн. лв. са за покриване на стари вземания на бизнеса, а 286 млн. лв. имат пряко отношение към повишаване на икономическата активност.

След като мина самото гласуване на проекта за актуализация, Томислав Дончев от ГЕРБ заяви, че разбира необходимостта от допълнителни социални плащания, но се чуди защо те са само 4% от предвидения нов дълг от 1 млрд. лв.