Високата безработица у нас даде на работодателите по-голям избор и вече вместо деца, наемат възрастни - така не им се налага да спазват редица специфични изисквания за работа на непълнолетни. Става въпрос предимно за неквалифицирани длъжности в "хотелиерство", "ресторантьорство" и "търговия на дребно".

През 2008 година в Инспекцията по труда са постъпили около 6 хиляди искания за разрешение за наемане на непълнолетни на работа. Година по-късно има двоен спад – до 3 хиляди. За последните една-две години вече са около 1700 годишно. За 2013 година молбите за разрешение са 500, като 300 от тях са подадени през последните 20 дни.

Законодателството у нас регламентира специален режим за наемане и работа на непълнолетни. Изисква се специално разрешение от Инспекцията по труда. За малолетните също, но за тях се издава само по изключение - ако става дума за работа в цирк или за участие във филм например.

Непълнолетните работници могат да се трудят не повече от 7 часа дневно или 35 часа седмично. Забранено им е да полагат нощен и извънреден труд. Имат право на по-дълъг платен годишен отпуск - 26 дни.

Ако непълнолетните работят без разрешение на Инспекцията по труда, работодателят им носи освен административна и наказателна отговорност, както и ще бъде разследван от Прокуратурата.