Прекратяването е във връзка с получено писмо от “Холдинг БДЖ” ЕАД, собственик на “БДЖ – Товарни превози”, с което уведомяват агенцията, че на този етап не могат да посочат кога ще бъде вдигнат запорът върху дяловете на приватизиращото се дружество. За продажба бяха предложени 2.325 млн. акции.

Решението Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол е съгласувано с Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Началото на приватизацията бе обявено от министърът на ГЕРБ Ивайло Московски. Той обяви, че без продажбата на "Товарни превози" БДЖ ще фалира, а кредиторите ще вземат активите му.

Още през миналата седмица обаче новият транспортен министър Данаил Папазов обяви, че приватизацията на “БДЖ – Товарни превози” ще бъде спряна.
Той посочи, че министерството обмисля сериозни варианти за преструктуриране на фирмата като например къде тя да отиде, за да се освободят някои от сградите. "От това ще дойдат приходи от продажбата на сгради, ненужни на нито едно от дружествата – това са свежи пари”, каза тогава министър Папазов.

За 2-3 седмици постъпиха доста предложения от ръководството, с които работим много добре и се надявам да се видят резултати в близко бъдеще. „Ако се появи голям стратегически инвеститор, няма да го откажа, но аз съм абсолютно сигурен, че няма да дойде”, коментира министърът.

Министър Данаил Папазов заяви, че заедно със специалисти от Министерство на транспорта са разработени шест варианта – два за приватизация и четири решения без приватизация.