Занапред агенциите ще могат да извършват годишно само три незаявени оценки за държави. Датата ще трябва да бъде обявявана предварително и рейтингите ще се публикуват в петък след приключване на търговията на фондовите борси. Финансовите компании ще трябва освен това да засилят собствените си оценки на кредитния риск, вместо да се доверяват изключително и по механичен начин на рейтинговите агенции.

Новите правила въвеждат и система на гражданска отговорност: рейтинговите агенции ще могат да бъдат смятани за отговорни за техни грешки в случай на сериозна небрежност или умишлено нарушаване на закона.

Сред множеството мерки за ограничаване на конфликтите на интереси е и тази, че агенцията няма да може вече да оценява обект или негови продукти, ако представлява над 10 процента от акционерите й.

Въвежда се и ротационен принцип за отваряне на пазара за малките агенции, освен трите големи - Стандард енд Пуърс (Standard and Poor's), Мудис (Moody's) и Фич (Fitch) - които представляват 90 процента от пазара, но единствено при някои сложни финансови инструменти.

Всички възможни оценки ще се публикуват на европейска платформа, която ще започне да действа от юни 2015 година, за да могат по-лесно да се правят сравнения.

До 31 декември 2016 година комисията трябва да представи на Европейския парламент и на държавите членки доклад за това доколко би било уместно и възможно да се създаде европейска рейтингова агенция, натоварена да оценява суверенния дълг на страните от ЕС.