Забавянето на темпа на икономически растеж в САЩ през пролетта е било по-малко от очакваното, съобщи днес търговското министерство, което публикува втората си оценка за брутния вътрешен продукт (БВП) през второто тримесечие, предаде Франс прес, цитиран от БТА.

От април до юни БВП на САЩ е нараснал, с годишно натрупване, с 1,7 на сто спрямо предходното тримесечие, когато се е увеличил с 2 процента, уточни търговското министерство. Така правителство преразгледа към повишение с 0,2 на сто първоначалната си оценка за увеличение на БВП с 1,5 на сто, докато анализаторите прогнозираха средно растеж от 1,6 на сто. Новите данни на правителството отчитат "ревизиране към спад на вноса и коригиране към повишение на потреблението на домакинствата, компенсирани отчасти от ревизиране към спад на увеличението на запасите", се посочва в комюникето на търговското министерство на САЩ.

Според официални данни само увеличаването на потребителските разходи (+1,7 на сто) е гарантирало 70 на сто от увеличението на БВП през пролетта. Темпът на икономически растеж през второто тримесечие е най-слабият от лятото на 2011 година, отбелязва АФП. При все това новите данни за БВП на САЩ сочат, че залязването на икономиката е много по-слабо изразено, отколкото се пресметнали авторите на първата оценка от края на юли.