Втората по големина френска банка Сосиете женерал (Societe Generale) обяви днес, че е в "напреднали" преговори с гръцката Пиреос банк (Piraeus Bank) за продажбата на гръцкото си подразделение Геники (Geniki), предаде ДПА, цитиран от БТА.

"Сосиете женерал потвърждава, че участва в поверителни преговори за потенциална продажба на дела си в Геники банк (99,1 процента) на Пиреос банк", обяви в съобщение френската банка. Преговорите са в "напреднал етап", допълни Сосиете женерал. Малко по-рано днес източник от Пиреос банк потвърди пред Франс прес, че Пиреос банк води преговори за изкупуване на Геники банк, изпадналия в затруднено положение гръцки филиал на френската банка Сосиете женерал.

Има преговори, нищо още не е приключило, Комисията за борсови операции ще постави въпроса на двете банки, които ще трябва да отговорят официално, заяви източникът, който бе помолен да коментира информации в гръцкия печат за предстоящо споразумение между френската банка и гръцкия купувач.

Според гръцкия сайт за финансова информация euro2day.gr, който не цитира източниците си, споразумението е почти завършено и включва вливане на средства в размер на около 350 милиона евро от френската банка, която ще запази 10 процента от Геники. В началото на август френската банка, която силно бе намалила експозицията си спрямо своя филиал, заяви, че е отворена за "всякакви опции" във връзка с Геники.