Глобалните регулатори откриха дефекти в системите за вътрешен контрол на банките, който може би им е позволявал да манипулират междубанковите лихви из цялия свят, къобщи Вloomberg, цитиран от Дарик, като се позовава на няколко хора, запознати с проблема. Има и доказателства – имейли, потвърждаващи, че банки са се наговаряли за размера на Libor – лондонския междубанков лихвен процент.
Между банковите служители и трейдърите няма издигнати Китайски стени, даже напротив. Трейдърите са получавали вътрешна информация за посоката на Libor, за да залагат на деривати върху лихвения процент – а вероятно и за да изцеждат клиентите си. Запознати твърдят, че Британската служба за банков надзор вече е навлязла в случая и са възможни глоби за банките и наказателни обвинения за замесените в схемата трейдъри. 
Коментарът на финансист от London School ot Economics е: цялата история е много срамна за банките. „Не знам как те ще могат да заличат това“. Според експерта, регулаторите трябва да преосмислят начина, по който се определя Libor. Тази лихва е референтна за финансови продукти на стойност около 360 трилиона долара, разпръснати из целия свят. Тя се определя с допитване до банките, извършвано ежедневно по поръчка на Британската банкова асоциация в Лондон. Банките трябва да отговорят на въпроса: колко им струва да теглят една от друга заем за 15 различни времеви периода, от овърнайт до 1 година. Отчитат се различни валути като долар, евро, йена, франк. След като определен процент от отговорите на допитването се изключват /на случаен принцип по предварителна квота/, останалите се осредняват и публикуват ежедневно за всяка валута.
Регулаторите от цял свят се опитват да разберат, дали няма манипулации на междубанковите лихви в Лондон, Токио и еврозоната, извести като Libor, Tibor и Euribor. Запознати твърдят, че всяка надзорна институция работи самостоятелно по случая, като си обменят данни.
В Канада най-малко седем банки, сред тях JPMorgan, Deutsche Bank и HSBC, са разследвани за конспирация по манипулиране цената на финансовите деривати върху лихвеното равнище. Ще се търси отговорност за действията на банките между 2007 и 2010 г. Сред банките, които са разследвани от надзорниците от различни страбни, е и швейцарската UBS и британските RBS и Barclays. Швейцарците са обвинени, че са манипулирали лихвите Libor и Tibor в йени и Libor във франкове – признаха си го на 7 февруари. Най-големият независим брокер, Charles Schwab Corp., съди Bank of America, Citigroup и други банки за манипулиране на Libor след 2007 г.
Има подозрения, също така, че банките са помагали на конкурентите си да манипулират лихвите в една или друга посока в замяна на отпускане на по-евтини кредити в различни валути. Това трябва да се разглежда като незаконно фиксиране на цените, тъй като влияе на цената на дериватите. Разследва се доколко данните, които отделните банки са подавали ежедненво, отразяват действителната цена на кредита за тях. Фокусът на проверката е върху пазарните аномалии – коментира друг запознат информатор. Сканират се имейлите между банкерите за кодови думи, които може би са се използвали за манипулиране на Libor.
Антимонополната комисия на Швейцария заяви на 3 февруари, че е започнато разследване срещу 12 банки. Подозрението е, че търговците на деривати може би са координирали помежду си какви данни се подавали за определянето на Libor и Tibor. Трейдърите са се договаряли и как да манипулират разликата между цената предлага и купува, т.е. спреда по деривати, базирани на Libor и Tibor. Така те са действали в ущърб на интересите на своите клиенти, подозира регулаторът. Също и в Европейския съюз в момента скришно се разследва дали банките са формирали картел за манипулиране на лихвените нива, подхвърлил е анонимен информатор на Bloomberg.
От Barclays, HSBC и RBS признават, че Европейската комисия ги е разпитвала миналата година. Във връзка с тези разследвания поне 4 служители на RBS са били уволнени. Уволнения има и в Citigroup и Deutsche Bank, както и са отнети брокерските права на някои трейдъри.