eBay, един от най-големите онлайн платформи в света, който свързва 17 млн. продавачи и 135 млн. купувачи по целия свят, предлага на българските търговци на авто и мото части и аксесоари безплатна програма за подкрепа, която да им помогне да развият бизнеса си. За да разберем повече за нея, разговаряме с българския посланик на eBay Стефан Ташев, съсобственик на фирма Тарос Трейд (avtosklad.bg) и успешен продавач в eBay вече много години.

Как възникна идеята за създаването на тази програма за подкрепа, наречена eBay Growth?

Разбрахме, че търговците в България, независимо дали са сред малките или средните предприятия имат все по-голяма нужда да развиват бизнеса си извън границите на страната. По време на ковид, както и сега на търговците им стана ясно, че за да развиват успешен бизнес, вече не може да продаваш само на местно ниво.

Ние от своя страна разпознахме кои са бариерите, които пречат на търговците да започнат да продават онлайн, и решихме, че е време да им подадем ръка и да им предоставим насоки и предимства, за да улесним тяхното онлайн пътешествие.

Също така станахме свидетели на това как личната подкрепа и малко допълнителна помощ могат да направят чудеса за фирмите, особено ако това е първата им стъпка към износ или онлайн търговия. Чрез нашата програма eBay Growth всеки бизнес може да получи индивидуални насоки, които отговарят на нуждите му, както и човек от екипа на eBay, който да помага в първоначалните стъпки и да отговаря на всякакви въпроси, които могат да възникнат.

Радваме се да видим, че програмата има голям успях не само в България, но и в много други държави и планираме в бъдеще да я разширим.

снимка: eBay

Програмата насочена ли е конкретно към търговци на авто и мото части и аксесоари?

Не, програмата приветства всички български производители и търговци, независимо дали са в тази сфера или предлагат например дрехи, декорации и обзавеждане за дома или нещо друго. Има само няколко изисквания, на които трябва да отговарят фирмите, за да станат част от програмата: предлаганите продуктите да са подходящи за международна търговия и фирмата да предлага повече от 100 артикула. Автомобилните части са водеща категория в eBay на световно ниво, а също и от България вече няколко години и ние виждаме допълнителен потенциал в нея, тъй като в eBay наблюдаваме, че огромният ръст в категорията Авто и мото части и аксесоари се случва поради настоящия недостиг на полупроводници в световен мащаб, който повлия на цените на автомобилите. Според международни проучвания все повече хора ще купуват употребявани автомобили или ще задържат настоящите си автомобили. Причината за промените в поведението на потребителите е, че през 2022 г. цените на новите автомобили са се повишили с 12%, а на употребяваните - с над 40%. Експертите казват, че ако вече имате автомобил е по-изгодно при нужда да го ремонтирате, отколкото да се насочвате към купуване на нов. Това е не само разумно от финансова гледна точка, но и добър начин да бъдете по-отговорни към околната среда.

По данни на eBay всяка секунда в САЩ се купуват по три автомобилни части, а в Обединеното кралство и Германия - по една автомобилна част. С нарастващото търсене на автомобилни части сега е най-подходящият момент за продавачите на авто и мото части и аксесоари да проучат нови търговски канали и да се присъединят към онлайн платформи, за да достигнат до нови клиенти.

снимка: eBay

Какви нови възможности дава тази програма на продавачите?

Продажбите онлайн са един от най-лесните начини да намерите нови клиенти и да развиете бизнеса си. Регистрацията в eBay е доста лесна и не изисква много време - ще ви отнеме само около половин час, за да направите първите стъпки и да започнете да продавате. eBay дава възможност на бизнеса да използва съществуващата аудитория на платформата, а това са милиони купувачи, които имат изградено доверие в платформата. В допълнение се предоставят различни услуги и финансовите решения и това е без нужда от първоначална инвестиция. Всичко, от което се нуждае търговецът, за да популяризира продуктите си, може да бъде активирано веднага след регистрацията в платформата. Въпреки че регистрацията е лесна, както и създаването на собствен магазина си в eBay, за да постигнете успех в дългосрочен план, трябва да инвестирате време и регулярно да изучавате и проучвате целевия си пазар.

И тук идва тази допълнителна подкрепа от програмата за растеж eBay Growth. Тази програма предлага на фирмите цялата подкрепа, насоки и решения, от които се нуждаят, за да преминат онлайн и да развият бизнеса си в световен мащаб. През първата година на работа консултантът от eBay помага на търговците, като отговаря на техните въпроси и им дава насоки. Освен това търговецът получава безплатен тримесечен абонамент за eBay Premium и автоматична услуга за публикуване на обяви. Програмата е на стойност хиляди долари за всеки участник, но в момента се предлага на българските търговци напълно безплатно.

Кои от продуктите в тази сфера се търсят най-често от купувачите в eBay?

eBay е най-популярният пазар в света в категорията за авто и мото части, но тази сфера има своите специфики. Например сухопътният транспорт е сравнително по-евтин за големи стоки в рамките на Европа, но тези разходи ще се различават, ако трябва да изпратите до друг континент, използвайки по-скъпия въздушен транспорт. Една от продуктовите категории, при която това е от съществено значение, са авточастите. Ако се нуждаете от част за мотоциклет, камион или лек автомобил, в eBay със сигурност ще го намерите. Както споменахме, повечето стоки, продавани от България, са в тази категория, всъщност една на всеки три продажби от български продавач е именно на авто и мото части.

Какво е по-особеното - купувачите на авто части обикновено знаят какъв е самият продукт, който търсят, затова винаги най-важното е не подробното описание, а номерът на съответния продукт, който е уникален за автомобилните части и по който се извършват повечето търсения, както и съвместимостта с различни автомобилни марки и техните модели. Ако имате тази информация, значи половината ви работа вече е свършена. За частите втора употреба е важно качеството, което обикновено може да се покаже добре на добре направени снимки. Мога да кажа, че сред най-търсените продукти от България в тази категория са воланите, аксесоарите за гуми и калъфите за седалки.

снимка: eBay

От кои държави има най-голям брой купувачи в този сегмент?

САЩ е традиционно много силен пазар, Великобритания, Германия, Франция и Италия са другите страни, в които тази категория е много популярна.

Доколко е развита онлайн търговията с части и аксесоари за автомобили и мотоциклети на българския пазар?

Категорията е сред най-силните и бързо се разраства. Отчетите за тази година все още не са готови, но мога да споделя информация от 2021 г., когато 65 000 артикула в този сектор са били продадени от българи. За да започнете да продавате в eBay, просто трябва да имате продукти, които могат да бъдат купени и да сте готови да инвестирате време, разбира се, за да развиете профила си. eBay смята България за един от най-обещаващите пазари и затова инвестира в развитието му. Много български търговци вече активно продават в eBay, но платформата продължава да се развива, като кани и нови търговци да се присъединят, предлагайки тази програма за растеж напълно безплатно. Както вече споменах тя включва индивидуално обучение и план за продажби, както и преодоляване на проблемите, с които се сблъскват новите търговци. Като част от програмата eBay предлага и по-висок лимит на продаваните артикули от самото начало. Освен това, което е от съществено значение за продавачите на авточасти, eBay предлага автоматично създаване на описанията на основни авто и мото части, което значително улеснява работата.

Очаква ли ръст на продажбите в този сегмент в eBay?

Настоящата покана към продавачите в категорията "Части и аксесоари" не е случайна. По данни на eBay това е една от най-бързо развиващите се категории, като през изминалата година обемът на продажбите е нараснал с почти 30% в развиващите се пазари. И се очаква тя да продължи да расте и в бъдеще.

Кои са най-продаваните стоки в платформата?

По данни на eBay българският пазар е един от най-обещаващите пазари сред всички международни развиващи се пазари на eBay. Понастоящем в eBay има 12 000 български продавачи, като техният брой бързо нараства. Продуктите от България се купуват предимно от клиенти от САЩ, Германия, Италия, Обединеното кралство и Франция. Най-популярните категории продукти, които българските малки и средни предприятия продават чрез eBay, са авточасти и аксесоари, мода и продукти за дома и градината, на четвърто място е категорията на колекционерските предмети, а на пето - категорията за електроника.

 

/ съдържание на eBay